Tento blog je pro radost. Především pro mou a budu ráda, když potěší i vás. Věnuji se mu ve svém volném čase, píšu o svých zážitcích v kuchyni a fotím, co jsem vytvořila. V obou se snažím neustále zlepšovat.
Netvrdím, že jsem expert a nesnažím se nikoho o tom přesvědčit. Nevydávám se za profesionální kuchařku, ani pekařku, jsem samouk; píši jen o tom, co mě baví.
Jak už jste pravděpodobně pochopili, vaření a pečení je můj koníček a jsem nadšená, když můžu vyzkoušet nový recept, který chutná.
Recepty, které tu najdete, vybírám především z amerických kuchařských biblí jako je The Cook’s Illustrated Cookbook, The Baking Illustrated, Barefoot Contessa, Baking: From my home to yours, Marthy Stewart, kuchařek od Williams & Sonoma, které mám v kuchyni na poličce a z amerických blogů o jídle. Dárkem, který mě vždy potěší, je nová kuchařka. V současné době mám Měla jsem v hledáčku Poklady klasické české kuchyně, ale už i ta zabírá v kuchyni na poličce čestné místo. Děkuji za krásný dárek k svátku.
Většinu receptů přizpůsobuji vlastnímu vkusu a chuti. Celkově se snažím vyhýbat receptům, které obsahují příliš mnoho ingrediencí nebo ingredience, které jsou drahé; nebo je zkrátka postup příliš zdlouhavý. Věřím, že dobré jídlo se dá připravit z potravin, které máte obvykle doma (samozřejmě někdy udělám výjimku).
Vařím z čerstvých surovin, nakupuji převážně v supermarketech a občas i na farmářských trzích. Snažím se, aby složení našich jídel bylo pestré a zajímavé. Pokud nějakou ingredienci z původního receptu nemůžu sehnat, vygoogluji si, čím ji nahradit.
Mezi naše oblíbené světové kuchyně patří italská se všemi pizzami a těstovinami, mexická na všechny způsoby, thajská nebo spíše všeobecně asijská. V dezertech se meze nekladou, pochutnáme si na všem od brownies, přes cheesecake až k domácí zmrzlině.
Pokud hledáte inspiraci na oběd nebo trochu jinou snídani, přidejte se ke mně a vyzkoušejte nové zajímavé recepty. Určitě si vyberete.
všeobecné dotazy
Pokud máte dotazy všeobecného charakteru, prosím kontaktujte mě buď emailem na jarka(zavináč)chute-sveta.cz nebo využijte kontaktní formulář. Odpovím během 24 – 48 hodin.
Pokud máte dotazy ke konkrétnímu receptu, prosím použijte možnost komentáře pod daným receptem. Váš dotaz může totiž zajímat i jiné čtenáře, případně vám na něj mohou i odpovědět. Já vám na něj odpovím během 24 – 48 hodin.
komentáře
Vítám jakékoliv komentáře a názory, nicméně nemístné nebo hrubé poznámky budou vymazány. Prosím, pište jen to, co byste řekli do očí svému nejlepšímu příteli. Děkuji.
ingredience
Všechny suroviny nakupuji u nás v klasických obchodech, ale i v online obchodech, které se specializují na potraviny ze zahraničí. Výběr je v současné době veliký a výjimečně se setkám s ingrediencí, kterou nemůžu sehnat. Nebo ji seženu, ale je zbytečně drahá a do jiného receptu nepoužitelná. Pokud tomu tak je, raději otočím o list dál, než abych připravila něco, co by mohlo mít jen průměrný výsledek.
kuchyňské náčiní
Mám průměrně vybavenou kuchyni. Jedna trouba, jeden dřez, myčka nádobí, ruční, klasický mixér i ponorný mixér; spousta mís a misek, šlehací metly, vařečky, stěrky; pečící formy na dorty, na bábovku, klasické plechy i plechy na pizzu nebo buchty, formy na muffiny nebo cupcakes. O odměrkách, které používám skoro každý den, si můžete přečíst v sekci Měrné jednotky.
Na mém seznamu pro Ježíška jsou byly hodně dlouho 2 kuchyňské roboty – jeden jako food procesor a druhý klasický robot na principu planetárního systému mixování. Ten druhý ale už teď má v kuchyni svoje místo. Moc ti děkuji Ježíšku.
měrné jednotky
Jelikož většina mých receptů pochází z receptů, které používají měrné jednotky objemu (hrnek, stolní lžíce, čajová lžička, matp.) musela jsem je dříve pečlivě převádět na naše měrné jednotky. V současné době jsou ale mými nepostradatelnými pomocníky odměrky lžičky a odměrky hrníčkové. Pro mě k nezaplacení.
I tak ale musím některé ingredience vážit; nejčastěji máslo, protože jak jinak odměřit 4 PL másla? Proto k převodu některých ingrediencí používám traditionaloven.
Ve svém blogu používám tedy smíšené měrné jednotky, u některé suroviny uvedu hrníček, u některé gramy a doporučuji, pokud byste chtěli nějaký recept připravit, zakoupit si doporučené odměrky. Pokud odměrku hrníček nebo lžičky nemáte, doporučuji si přesný převod vygooglovat.