Vystrašil vás ten název a říkáte si, že to není nic pro vás? Mrkev a dort? Počkejte, neutíkejte! Skutečně to jde dohromady. Mrkev, která je přimíchána do těsta totiž při pečení změkne, dodá dortu chuť, barvu a neskutečnou vláčnost. A když k ní ještě přimícháte kokos, ananas a ořechy získáte super šťavnatý a voňavý dort, v němž se budou všechny tyto chutě krásně doplňovat.
Mrkvový dort můžete jíst jen tak, ale obvykle se zdobí krémem ze smetanového sýra s máslem a cukrem. Krém je dost sladký, ale ve spojení s dortem se chutě krásně vyrovnají. Výhodou tohoto dortu je, že vydrží několik dní stejně čerstvý, vláčný a lahodný jako po upečení.
Udělejte si tento dort právě teď, na jaře. Sluníčko konečně vysvitlo a jaro je tu.
mrkvový dort s kokosem a ananasem
Ingredients
na dort:
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 2 ČLjedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL mleté skořice
- 3 vejce
- 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
- 3/4 hrnku (180 ml) rostlinného oleje
- 3/4 hrnku (180 ml) podmáslí
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 hrnky (250 g) na jemno nastrouhané mrkve
- 225 g ananasu, nakrájeného na kousky (z ananasového kompotu)
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 hrnek (100 g) vlašských ořechů, nasekaných na hrubo
na krém:
- 180 g smetanového sýru (smetanová Lučina, Philadelphia)
- 90g másla, při pokojové teplotě
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 270 g moučkového cukru
Instructions
dort:
- Dna 3 dortových forem vel. 20 cm. vyložíme pečícím papírem, vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou. Odložíme.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Ve větší míse smícháme první 4 suroviny.
- Vejce s cukrem ušleháme do pěny (v kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem), přidáme olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Promícháme.
- Snížíme rychlost a opatrně vmícháme směs mouky.
- Přidáme mrkev, ananas, kokos a ořechy. Promícháme.
- Směs rovnoměrně rozlijeme do připravených forem. .
- Pečeme při 180° 25 až 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
- Necháme úplně vychladnout a ozdobíme krémem.
krém:
- Smetanový sýr ušleháme s máslem a vanilkovým extraktem do pěny. Postupně přidáváme moučkový cukr a ušleháme dohladka.
- Před zdobením necháme krém vychladit v lednici.
Silvie says
Právě jsem v polovině přípravy na dort a těsto je už umíchané. Jak ho teď nenápadně ujídám je naprosto dokonalé..:) Mňam;-)
Jarka says
Milá Silvie,
děkuji 🙂 Doufám, že finální výtvor Vám také chutnal 🙂
Mějte se krásně!
Wendy says
Dobrý den Jarko,
chci se zeptat, zda máte vyzkoušené pečení korpusu v jedné formě? V těch třech to máte protože by se to hůře rozkrajovalo skrz ananas ?
Díky Wendy 🙂
Jarka says
Milá Vendy, já je rozděluju do víc forem, aby mně všechny vyběhly stejně. Je to hodně těsta a na jednu formu to může být i těžké. Ale zkuste to, rozříznout ten ananas nebude problém, pokud vezmete skutečně ostrý nůž. Pokud nemáte tři, ale třeba jen dvě formy, zkuste to rozdělit na 2/3 a 1/3 a pak rozřízněte ten ze 2/3. Ve všech případech hlavně budete muset upravit délku pečení, tedy určitě prodloužit. Mějte se krásně!
Světlanka says
Dobrý den, můžu tam dát čerstvý ananas a místo oleje máslo či sádlo? Děkuji 🙂
jarka says
Dobrý den, ano i ano 🙂 Mějte se!