Minulý týden se mně chtělo skoro křičet. Prosím, léto, neopouštěj nás! Potřebuju tě. Potřebuju spousta sluníčka, dlouhé a teplé dny. Ještě chvilku tu s námi zůstaň.
A pak to přišlo. První náznak podzimu. Pak další. Už s tím nic neudělám, tak se musím snažit se s tím sžít.
Takže toto je (skoro) podzim.
Švestky. Spousta švestek. Ideálně v nějakém dezertu, tak akorát sladkém, tak lehce kyselém. A doplněným velkým kopečkem domácí vanilkové zmrzliny. A třeba i šlehačky. Takový comfort food v dezertech. Takový, který bych mohla i snídat. Jako útěchu.
Nejlepší je podávat tento cobbler vychladlý. Kopeček zmrzliny se pak pomalu náramně roztéká. Tak takto bych ten příchod podzimu mohla přežít.
- Cca 15 - 20 švestek, rozpůlených, vypeckovaných (klidně i víc podle chuti)
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 1 ČL mleté skořice
- 115 g másla, rozpuštěného
- 150 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 130 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 150 g cukru krystal (není třeba)
- šlehačka nebo vanilková zmrzlina pro servírování
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečící plech velikosti 31x24 cm lehce vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme švestky a rovnoměrně posypeme cukrem.
- V míse smícháme mouku a prášek do pečiva a pak hned přidáme máslo, cukr a vanilkový extrakt. Dobře, ale opatrně promícháme. Vznikne docela husté těsto.
- Těsto prsty rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu švestek.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 minut.
- Potom zkontrolujeme a posypeme lehce cukrem krystal a pečeme dalších 10 minut, do zlatova.
- Před podáváním necháme 20-30 minut odstát a lehce vychladnout.
- Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář