Taquitos!
Takové mini burritos s různou náplní. Pečené v troubě nebo smažené, aby byly krásně křupavé.
Vždycky jsme si myslela, že je s nimi dost práce. Směs, rolování, pečení. U quesadillas směs vlastně jen naházíte mezi dvě tortilly a máte hotovo. Tak proč se trápit s taquitos. Chvíli trvalo, než jsem jim přišla na chuť.
Jako quesadillas, tak i taquitos se dají naplnit podle chutí – třeba kuřecí směsí nebo zeleninou. Ale na druhou stranu, quesadillas vyžadují vaši pozornost, když je grilujete. Taquitos necháte v troubě žít na pár minut svým vlastním životem.
A pokud vám nějaké zbydou, můžete je v pohodě zmrazit nebo několiv dní uchovat v lednici.
Moje děti vyrůstají na Tex-Mex kuchyni. Pokud sama nepřijdu každý týden s něčím mexickým, začnou si o to říkat. Jsou zvyklé na enchilladas, quesadillas, chimichangas, nebo třeba tacos na všechny způsoby. Kolikrát jsem dělala taquitos bych mohla napočítat na jedné ruce a tak toto byla skvělá příležitost, představit jim něco nového.
I když kukuřičné tortilly nepatří mezi moje favority, na taquitos jsou lepší. Po pečení jsou totiž nádherně křupavé. Ale – narozdíl od pšeničných tortil – mají tendenci se trhat, když je plníte a rolujete. Řešení, které funguje skvěle, je zabalit několik tortil do vlhkých papírových ubrousků. Pak je ohřát v mikrovlnce 20-30 sekund a pak s nimi hned pracovat. Když jsou teplé, netrhají se.
Jakmile je srolujete, dejte je na plech a hned je postříkejte nebo lehce potřete olejem. To jim zabrání vysychání a popraskání. Určitě se vám ale podaří jich pár roztrhat. Nic si z toho nedělejte! Na chuti to určitě nic nezmění 🙂
- ½ hrnku suchých černých fazolí - přes noc je namočíme a druhý den uvaříme do měkka
- 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
- 1 hrnek mražené kukuřice
- ½ hrnku nasekaného koriandru
- 1 PL limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
- 1 zelená cibulka, nakrájená nadrobno
- 1 ČL mletého chilli
- ½ ČL kumínu
- ¼ ČL granulovaného česneku
- ¼ ČL mleté sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
- cca 20 - 25 ks ks kukuřičných tortil, velikost 15 cm (je možné použít i pšeničné)
- 200 g strouhaného čedaru
- guacamole
- salsa
- pico de gallo
- strouhaný sýr
- kysaná smetana
- Troubu předehřejeme na 200 °C a pečící plech vyložíme pečícím papírem a lehce potřeme olejem (nebo postříkáme olejem ve spreji).
- Ve míse smícháme fazole, papriku, kukuřici, koriandr, cibuli, limetkovou šťávu, chilli, kumín, granulovaný česnek, mletou papriku a osolíme a opepříme.
- Směs rovnoměrně rozložíme na připravené tortily a navrch dáme cca 1 lžíci sýru. Pevně srolujeme a položíme srolovanými okraji dolů na plech.
- Opět tortily velmi lehce potřeme olejem, nejlépe nastříkáme olejem ve spreji.
- Pečeme do zlatohněda, cca 20 minut.
- Ihned podáváme.
- Tip: Pokud jsou kukuřičné tortily moc křehké a mohly by se při rolování rozpadat, je dobré je před rolováním ohřát. Mezi dva ubrousky, které lehce namočíme, dáme tortilu. Takto postupujeme s dalšími tortilami. Potom je ohřejeme v mikrovlnce cca 30-60 s (podle množství).
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář