Pokud sledujete můj blog už nějaký ten čas, tak vám možná neuteklo, že mám slabost pro Nutellu. Nepřeháním když řeknu, že bych ji mohla jíst kdykoliv během dne, a to v jakékoliv podobě. V cookies, v muffinech, nebo třeba v této bábovce. Ta sklidila takový úspěch, že jsem ji s holkama pekla za poslední 3 dny pekla třikrát. Skoro se červenám. Ale skutečně jen skoro. Protože až si ji uděláte, tak pochopíte.
Tato bábovka je tak neuvěřitelně vláčná, akorát sladká, jedním slovem dokonalá. A abyste ji měli dokonalou i vy, dodržte následující kroky.
Za prvé, použijte kvalitní kakao. Holandské. Nenahrazujte obyčejným. V jednom případě jsem to udělala a rozdíl cítila.
Za druhé, funguje jak espresso (=lepší), tak instantní káva. Ale určitě udělejte silnější. Kafe zvýrazňuje chuť čokolády. Já použila bez kofeinu ve všech případech.
Za třetí, neexperimentujte s máslem. Nenahrazujte herou, olejem. Prosím, jen a jen pravé máslo!
A hlavně, jakmile přidáte směs mouky, míchejte pečlivě, ale jemně. Nejlepší je pak už jen stěrkou.
Těším se, kolik z vás se na ni tento víkend vrhne!
- 225 g másla, nakríjeného na malé kostky
- 75g holandského kakaa
- 200g Nutelly (nebo jiné čoko-lískooříškové pomazánky)
- 240 ml espressa (dělala jsem bez kofeinu)
- 120 g bílého plnotučného jogurtu
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 220 g krupicového cukru
- 275 g hladké mouky
- ¾ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL jedlé sody
- ¾ ČL soli
- Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do středně velké mísy dáme nakrájené máslo, kakao a Nutellu. Přidáme espresso a promícháme metlou dohladka a máslo se rozpustí.
- Přidáme jogurt, vejce, vanilku a dobře metlou promícháme.
- Ve velké míse smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a dobře promícháme. Do suchých surovin přidáme čokoládovou směs a dobře, ale přitom opatrně promícháme stěrkou.
- Necháme 5 minut odstát a potom ho znovu velmi lehce promícháme, jen abychom se uvolnily bubliny.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 50-60 minut.
- Vyzkoušíme, že špejle zapíchnuté do středu bábovky je po vytažení suchá.
- Necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.
- Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Pavla Sedláčková says
Dobré ráno, bábovku jsem večer upekla a teď ji chystám dětem k snídani. A musím hned musíim napsat a říct, že je vážně skvělá! Rozhodně ji budu péct pravidelně. Díky moc. Přeji hezký den..
jarka says
Moc děkuji, Pavlo!
Jana O. says
Vynikajici babovka 🙂 Urcite pouzit holandske kakao, maslo a vse original … lepsi nez klasicka babovka 🙂 opravdu vlacna, akorat sladka, … jinou uz nebudu pect 🙂 povedla se, presne jak na obrazku 🙂 dekuji za recept.
Tereza says
Dobry den, moc rada pecu podle vasich receptu. Jsou skvele! Rada bych zkusila i tuto babovku, Bohuzel ale nesmim mleko kvuli dceri, kterou kojim. Vim, ze dbate na suroviny a nechcete nahrazovat, Ale jak mohu v tomto pripade nahradit maslo a jogurt? Napr. olej a kokosovy jogurt/krem ve stejnem mnozstvi? Predem moc dekuji za odpoved. Tereza