Smetanové cheesecake řezy s vanilkovou příchutí a lahodnou vrstvou z lesního ovoce.
Ne vždycky jsem dokázala ocenit vanilkové dezerty. Asi nikdy bych nedala přednost vanilce, když bych si mohla vybrat čokoládu. Ale změna je život. Kromě toho moje mladší dcera vůbec není čokoládový fanoušek (jak se to stalo?), ale miluje všechno vanilkové. Vanilková (nebo ovocná) zmrzlina vítězí nad čokoládovou, vanilkový pudink nad čokoládovým, bílé mléko nad kakaem.
A protože dost často ochutnávám její vanilkové dezerty, musela jsem si přiznat, že mně ve skutečnosti taky chutnají. (A na horké maliny s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou nedám dopustit!)
Jedním vanilkovým dezertem, která jsem si poslední dobou vážně oblíbila, je klasický cheesecake. Kvalitní, krémový vanilkový cheesecake s ovocnou polevou. Klidně si ho dám místo čokolády a ani toho nelituju. Možná.
Tak když bylo teď posledních pár dní takové teplo, chtělo to nějaký osvěžující recept. Prý to byl jeden, nebo možná ten, nejlepší dezert, jaký jsem kdy udělala. Úplně jsem se červenala.
- 300 g mraženého (nebo čertsvého) lesního ovoce
- 50 g krupicového cukru
- 1 PL vody
- špetka soli
- 250 g sušenek, např. Lotus
- 20 g krupicového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- ¼ ČL soli
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ČL práškové želatiny
- 500 g ricotty
- 130 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¼ ČL soli
- V menším hrnci smícháme ovoce, cukr, vodu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut.
- Rozmixujeme v mixéru dohladka.
- Scedíme přes husté síto, abychom se zbavili semínek.
- Vrátíme zpět do hrnce a lehce vaříme než směs trochu zhoustne, cca 3-5 minut.
- Necháme zcela vychladit.
- Sušenky, cukr a sůl rozmixujeme v mixéru dohladka.
- Dále do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
- Pečící plech velikosti cca 30x25cm vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval na protilehlých stranách.
- Sušenkovou směs vtlačíme na dno.
- Na cca 15 minut dáme do mrazáku a mezitím si připravíme náplň.
- Do malé misky dáme cca ½ hrnku (120 ml) smetany ke šlehání. Posypeme želatinou a počkáme, až želatina změkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a odložíme stranou.
- Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali!
- Přidáme cukr, ricottu, vanilkový extrakt a sůl. Dobře prošleháme, aby byla směs nadýchaná.
- Nakonec postupně přidáváme (za stálého šlehání) lehce vychladlou želatinu. Dobře, důkladně promícháme.
- Směs nalijeme na korpus. Pěkně stěrkou uhladíme.
- Nakonec navrch rovnoměrně rozprostřeme ovocnou směs. Vezmeme párátko nebo špejli a ovocnou směs promícháme s náplní.
- Necháme vychladit v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.
- Před odstraněním z formy formy projedeme nožem po stranách formy a oddělíme cheesecake od formy.
- Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lucie says
Vyzkoušela jsem tento Váš recept a řezy byly naprosto vynikající!
Vždycky netrpělivě čekám na další a další recepty, máte je opravdu skvěle vyladěné a všichni si na nich doma pochutnáváme :).
jarka says
Lucie, strašně moc děkuji 🙂 jste hodná 🙂
Bozena says
Dobry den, mam rada Vase stranky plne dobrot. Sel by tento recept i s platkovou zelatinou? Pisou cele baleni na 500 ml kremu, ale nemam predstavu, jak je to v pomeru s praskovou zelatinou (tu jsem u nas nesehnala). Nevedela byste Vy?
jarka says
Milá Boženo, plátkovou jsem nikdy bohužel nepoužívala 🙁 Tady je víc než 500 ml krému, na druhou stranu bych se bála použít víc. Zkuste s jednou a uvidíte 🙂
Lucie J. says
Naprosto genialni, Dnes jsem vyladila nase letni menu dle vas a bylo to famozni. Plnene testovinove musle s ricottou a veprovym ragu a tyto rezy. Neskutecne me doma chvalili a tak se vracim na blog podekovat a pochvalit zase ja vas:)
Hana says
Dobrý den, včera jsem recept vyzkoušela a bohužel ani do rána vyšlehaný krém neztuhl, krájet se to nedalo. Postup jsem dodržela. Nehledě na to, že jsou řezy na malém plechu vysoké tak 2,5 cm. Chuťově to špatné není. Nevím, kde by mohla být chyba.
Prosím rada :) says
Zdravím, včera jsem zrovna dodelala tento cheescake.
Chuťové je úžasný, o tom žádná.
Bohužel krém mi skoro neztuhnul ani když byli řezy celou noc v lednicce. Je možné, ze 2ČL želatiny jak píšete je na krém málo? Nebo čím to muže byt ? 🙂
Domi says
Dobrý deň, naozaj prosím stačí pridať 2ČL želatiny?
Na sáčku píšu, že je jeden je na 500g zmesy, tak nie 2ks namiesto 2ČL? Ďakujem