Myslím, že je docela fajn, že letos máme před Vánoci k dobru ještě celý víkend. Určitě ho ocení ti, kdo ještě všechno nestihli. Ale i ti, kteří mají všechno připraveno a říkají si, že by to možná ještě něco chtělo. Třeba ještě nějaké cukroví? Tak pro vás mám úžasné spekulky plněné čokoládovým krémem.
O tom, že u nás jede hlavně kořeněné cukroví, jsem vám už psala. Perníčky a kořeněné nebo perníčkové linecké si nedovolím neudělat. Mizí jako první. A když jsem loni zkusila kořeněněné spekulky naplnit čokoládovou náplní, netušila jsem, jak velký poprask způsobím. Myslím, že si bez problému našly svoje místo a vím, že je budu péct každý rok.
- 115 g másla, nakrájené na kostky
- 50 g krupicového cukru
- 150 g hnědého třtinového cukru
- 1 ČL melasy
- ½ ČL soli
- ¼ ČL jedlé sody
- 2½ ČL mleté skořice
- ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletého hřebíčku
- ¼ ČL mletého černého pepře
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky
- 55 g másla, pokojové teploty
- 20 g kakaa. na vaření
- 90 g moučkového cukru
- ¼ ČL vanilkového extraktu
- ⅛ ČL mleté skořice
- špetka soli
- ¼ ČL smetany ke šlehání
- Do pěny utřeme máslo a cukry (nejlépe v míse kuchyňského robotu), přidáme vejce, melasu a vanilkový extrakt. Pořádně promícháme.
- V jiné míse smícháme všechny suché suroviny, tedy sůl, sodu, koření a mouku. Dobře promícháme.
- Přidáme do mokrých surovin a dobře promícháme, nejlépe tak, že částečně zpracované vyndáme na vál a rukama promícháme. Uděláme kouli, kterou dáme do igelitového sáčku nebo fólie a necháme v lednici alespoň přes noc odležet.
- Jakmile jsme připraveni péct, troubu předehřejeme na 175 °C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- První díl těsta rozválíme na placku cca 3 - 5 mm vysokou, ze které vykrajujeme vykrajovátky různé tvary, Dáváme je na plech cca 2 cm od sebe a pečeme cca 8 - 10 minut nebo lehce dozlatova.
- Postupujeme stejně se zbytkem těsta..
- Necháme vychladnout a potom slepujeme čokoládovým krémem.
- Máslo utřeme s kakaem dohladka, ideálně v míse kuchyňského robotu. Potom přidáme cukr a opět pořádně prošleháme. Přidáme trochu smetany, opravdu jen malé množství, prošleháme a nakonec extrakt, skořici a sůl. Všechno důkladně prošleháme, aby byl krém nadýchaný.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lucie says
Dobrý den,
ráda bych tento váš recept vyzkoušela a chci se zeptat, jak dlouho vydrží a jak se skladují?
Děkuji a přeji krásný advent.