Dost často platí – čím hezčí cukroví, tím hůř chutná. Neříkám, že je to pravidlo, ale setkala jsem se s tím. U perníčků to platí asi dvojnásob. Dokážou být krásně nazdobené, ale přitom tvrdé jak cihla a tak nějak bez chuti. Ale to není případ těchto krásných perníčkových mužíků. Nejen, že jsou roztomilé, ale taky úžasně chutnají. A co je nejdůležitější, jsou hned měkké. Odpadá tedy plánování pečení na listopad, aby se na Vánoce vůbec daly jíst.
Perníčky u nás patří asi mezi nejoblíbenější cukroví. Je to první po čem se holky vrhají, jediné, které dělám z dvojnásobné dávky, ale které zároveň první zmizí. Hledání toho pravého mně trvalo docela dlouho. Nemají rády perníčky, které jsou mdlé. Na druhou stranu ani ne přehnaně kořeněné. Jejich chuť musí být někde uprostřed. A tyto mají značku ideál. Chutnají tak dobře, jak vypadají.
- 360 g hladké mouky
- 1½ ČL prášku do pečiva
- ¾ ČL jedlé sody
- ¼ ČL soli
- 2 PL koření medový perník
- 90 g másla, změklého
- 150 hnědého třtinového cukru
- 1 vejce
- 50 ml melasy
- 70 ml medu
- 2 ČL vanilkového extraktu
- Máslo utřeme s cukrem, ideálně v míse kuchyňského robotu, přidáme vejce, prošleháme, přidáme melasu, med a vanilkový extrakt a opět prošleháme.
- Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Dobře promícháme.
- Mouku přidáme do máslové směsi a dobře promícháme, kde už robot nebude moct, vyndáme na vál a promícháme pořádně rukama.
- Vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice přes noc odležet.
- Potom těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme perníčky razítky. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 7-9 minut.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Slavka Petrikova says
Jak prosim skladujete, aby zustaly mekke? Ja je delala vcera, ulozila do papirove krabice ven a dnes jsou tvrde jako kamen 🙁
jarka says
Normálně venku v plastové krabici, ale je pravda, že je mám hned měkké, hned po upečení. A když je necháte potom při pokojové teplotě… Nepekla jste je moc dlouho? Jakým způsobem jste pekla? U horkovzdušné trouby platí jiné stupně…
Hanka says
A jake stupne by byly v horkovzdusne troube?
jarka says
Tam je to obecně o 20-30 stupňů míň.
Lida says
Hezký den, chystám se vyzkoušet perníčky na letošní Vánoce a Váš recept se mi zalíbil. Už si chystám všechny potřebné ingredience a jdu na to. Ty razítka jsou boží, odkud je prosím máte ? Díky !
Linda Wojnarová says
Dobry den. Můžu v receptu něčím nahradit melasu?