Pokud jde o rychlé a lehké jídlo, s kuskusem chybu neuděláte. Je variabilní, můžete ho uvařit na slano, i na sladko, jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo. Já ho mám nejradši v jídlech z jednoho hrnce. Krásně totiž nasákne ostatní suroviny a koření a chutná prostě skvěle.
Příprava kuskusu nemůže být jednodušší a zvládne ji i úplný začátečník. Vlastně ho jen zalijete horkou vodou (nebo vývarem), necháte chvilku odstát a pak už je promíchát a načechrat a máte hotovo.
Pak už ho jen promícháte s kořením a třeba kuřecím, a rychlý oběd nebo večeři máte na stole.
- 1 - 2 PL olivového oleje
- 4 kuřecí prsa
- ½ ČL soli
- ½ ČL pepře
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
- 3 stoužky česneku, utřeného
- ½ ČL kumínu
- ½ ČL mletého koriandru
- ¼ ČL mleté červené papriky
- špetka šafránu (volitelné)
- 320 g kuskusu - použila jsem hrubý kuskus
- 420 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- půlka granátového jablka
- čerstvý koriandr/ petržel na ozdobení
- Na pánvi rozehřejeme 1 PL oleje, kuře osolíme a opepříme a smažíme zprudka z jedné strany cca 5-7 minut, otočíme a z druhé tady 5-7 minut, zkontrolujeme, že uvnitř není syrové. Kuře vyndáme na talíř.
- Pokud třeba - přidáme další lžíci oleje, přidáme cibuli a papriku a smažíme cca 10 minut za častého míchání. Potom přidáme česnek, kumín, koriandr, papriku a šafrán a dobře promícháme. Smažíme za občasného míchání asi 3 minuty.
- Přidáme vývar a přikryté vaříme asi 5 minut, pak přidáme kuskus a kuřecí prsa. Ty můžeme dát ke straně pánve, aby nepřekážely. Sundáme z plotny a pod pokličkou necháme stát cca 8 minut (nebo podle návodu).
- Potom sundáme pokličku a načechráme vidličkou. Dochutíme kůrou z citrónu, příp. i citrónovou šťávou.
- Podáváme ozdobené granátovým jablkem, a koriandrem.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář