Je docela bláznivý, že není ještě ani polovina června a my už máme všechen rybíz sklizený. Měla jsem co dělat, abych si přivlastnila aspoň trochu a mohla ho použít do nějakého receptu. Letos padla volba na zdravé ovesné řezy. Ovesné vločky, celozrnná a špaldová mouka a hnědý cukr = dokonalá kombinace.
Tyto domácí ovesné řezy se skvěle hodí na zdravou snídani, svačinu nebo lehký dezert. Neobsahují vejce ani mléko, a jsou tedy vhodné i pro ty, co mají nějaké dietní omezení.
Pokud vám tedy doma dozrává rybíz a vy přemýšlíte, co s ním, neváhejte ani chvilku. Dejte těmto řeůzům šanci, zaslouží si to.
- 180 g ovesných vloček
- 125 g špaldové mouky
- 125 g celozrnné mouky
- 200 g hněhého třtinového cukru
- 225 másla, rozpuštěného
- ½ ČL soli
- ¾ ČL prášku do pečiva
- 500 g rybízu
- 50 g krupicového cukru
- 1½ PL hladké mouky
- ¾ PL kukuřičného škrobu
- 1 PL citrónové šťávy
- Troubu předehřejeme na 180 °C a čtvercovou pečící formu velikosti 20 x 20 cm vyložíme pečícím papírem.
- Ve větší míse smícháme mouky a vločky, přidáme sůl a prášek do pečiva, pořádne promícháme. Nakonec přidáme máslo a dobře a důkladně promícháme.
- Asi dvě třetiny těsty rovnoměrně rozprostřeme (a vtlačíme) do formy. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut.
- Mezitím do středně velké mísy dáme opraný a okapaný rybíz, přidáme cukr, mouku a škrob. Dobře promícháme.
- Po deseti minutách vyndáme formu s těstem z trouby, necháme 3 minuty vychladit a pak na těsto rovnoměrně rozprostřeme rybízovou směs. Na ni potom dáme zbylé těsto, opět ho rovnoměrně volně rozprostřeme/ rozdrobíme.
- Dáme zpět do trouby a pečeme dalších cca 30 - 40 minut.
- Po upečení necháme před krájením vychladnout, alespoň 1 hodinu.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Markéta says
Dobrý den,
řezy vypadají výborně. Právě mám v lednici rybíz a přemýšlím, co s ním, aby to zase neskončilo u klasické bublaniny. Tahle zdravější varianta se mi moc líbí. Chci se zeptat, šlo by nahradit třeba polovinu množství másla vejci?
jarka says
Milá Markéto, teoreticky asi ano, nevím ale v jakém poměru, jen by to potom bylo takové buchtovější.