Pokud jste před nějakou dobou zaregistrovali recept na kubánské trhané hovězí, a třeba si ho i udělali (doporučuji!), tak určitě už netrpělivě čekáte, kdy přijdou ty fazole, které se s ním podávají. Tak jsou tady. Poměrně rychlá a jednoduchá verze, dochucená limetkovou šťávou a koriandrem. Spoustou koriandru.
Základem jsou černé fazole. Ne červené, ale černé. Obvykle je mají v obchodech se zdravou výživou, ale i v online supermarketech. Tam mají dokonce i už uvařené, tedy konzervované fazole.
Pokud se do nich pustíte, nezapomeňte plánovat předem — fazole je třeba — ideálně přes noc — namočit. Jinak je to potom rychlovka a za 20 minut máte hotovo!
- 1½ hrnku černých fazolí, namočených přes noc, potom slitých
- 1 PL oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 1-2 jalapeňos papričky, čerstvé, nakrájené nadrobno nebo 1 - 2 PL nakládaných
- 4 - 5 stroužků česneku
- 1 PL teplé vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL kumínu, římského kmínu
- 2 - 3 PL čerstvého koriandru, nasekaného
- 3 PL limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
- ½ ČL chilli
- Fazole přes noc namočíme, potom scedíme.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a jalapeňo papričky, smažíme cca 5 minut za občasného míchání.
- Přidáme česnek, promícháme a smažíme asi 1 minutu.
- Přidáme fazole, vodu, sůl, kumín, a chilli, dobře promícháme a přivedeme k varu na středním stupni cca 10 minut dokud se voda nevypaří.
- Část fazolí, např. ½ - 1 hrnek můžeme vidlikčou rozmačkat a potom dobře promíchat.
- Nakonec dochutíme limetkovou šťávou a koriandrem.
- Podáváme s kubánským trhaným hovězím a rýží.

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Vyborny recept, urcite jsem nevarila naposled! Diky Lenka
Dobrý den, nemĕly by se ty fazole dát do pánve uvařené? Za tĕch 10 minut nemají šanci se uvařit. Už u toho stojím půl hodiny a pořád jsou pĕknĕ křupavé. A to byly namočené 24 hodin.