Pokud jste před nějakou dobou zaregistrovali recept na kubánské trhané hovězí, a třeba si ho i udělali (doporučuji!), tak určitě už netrpělivě čekáte, kdy přijdou ty fazole, které se s ním podávají. Tak jsou tady. Poměrně rychlá a jednoduchá verze, dochucená limetkovou šťávou a koriandrem. Spoustou koriandru.
Základem jsou černé fazole. Ne červené, ale černé. Obvykle je mají v obchodech se zdravou výživou, ale i v online supermarketech. Tam mají dokonce i už uvařené, tedy konzervované fazole.
Pokud se do nich pustíte, nezapomeňte plánovat předem — fazole je třeba — ideálně přes noc — namočit. Jinak je to potom rychlovka a za 20 minut máte hotovo!
- 1½ hrnku černých fazolí, namočených přes noc, potom slitých
- 1 PL oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 1-2 jalapeňos papričky, čerstvé, nakrájené nadrobno nebo 1 - 2 PL nakládaných
- 4 - 5 stroužků česneku
- 1 PL teplé vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL kumínu, římského kmínu
- 2 - 3 PL čerstvého koriandru, nasekaného
- 3 PL limetkové šťávy, čerstvě vymačkané
- ½ ČL chilli
- Fazole přes noc namočíme, potom scedíme.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a jalapeňo papričky, smažíme cca 5 minut za občasného míchání.
- Přidáme česnek, promícháme a smažíme asi 1 minutu.
- Přidáme fazole, vodu, sůl, kumín, a chilli, dobře promícháme a přivedeme k varu na středním stupni cca 10 minut dokud se voda nevypaří.
- Část fazolí, např. ½ - 1 hrnek můžeme vidlikčou rozmačkat a potom dobře promíchat.
- Nakonec dochutíme limetkovou šťávou a koriandrem.
- Podáváme s kubánským trhaným hovězím a rýží.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lenka says
Vyborny recept, urcite jsem nevarila naposled! Diky Lenka
Marcela says
Dobrý den, nemĕly by se ty fazole dát do pánve uvařené? Za tĕch 10 minut nemají šanci se uvařit. Už u toho stojím půl hodiny a pořád jsou pĕknĕ křupavé. A to byly namočené 24 hodin.