Když děláte pizzu minimálně čtyřicetkrát do roka, hledáte alternativy. Salámová, šunková, sýrová jsou vždycky super, ale čas od času stojí za to vyzkoušet něco nového. Dávkuju to ale pomalu, protože … vždycky tu je přece salámová, šunková a sýrová, tak proč máme teď zrovna tuhle?
O této kombinaci jsem byla tak nějak přesvědčená, že by to mohlo klapnout. Sýr s bílou plísní znají a mají rádi z pizzy quattro formaggi, brusinky ze svíčkové. A pak už jen bazalka, a třeba i rukola. Její štiplavá chuť se v kombinaci s ostatními surovinami docela neutralizuje.
Základem je moje i vaše nejoblíbenější těsto. Pokud jste ho ještě nedělali, hodně vám uniká! Jak vykouzlit tu nejlepší pizzu doma jsem vám sepsala taky tady. Myslím, že po tolika pizzách za rok mám její přípravu opravdu už v malíku.
- 1 porce těsta na pizzu
- 2-3 PL omáčky na pizzu
- 200 g strouhané mozzarelly (ne v nálevu!), příp. sýru na pizzu
- 120 - 150 g sýru s bílou plísní, např. Hermelín, apod.
- cca 5 PL konzervovaných brusinek
- čerstvá rukola a bazalka na podávání
- Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech - více v pizza: tipy a triky na pizzu
- Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
- Přibližně 30 - 45 minut před pečením vytvarujeme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem.
- Těsto přeneseme na druhý plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
- Na těsto rozetřeme omáčku na pizzu, nasypememe strouhanou mozzarellu a rovnoměrně hermelín a brusinky.
- Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
- Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
- Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát, dáme na ni rukolu a bazalku a nakrájíme.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Dotaz says
Prosim pekne, co se mysli „omackou na pizzu“ zminovanou v bode 5?
jarka says
Už je to tam doplněné, omlouvám se, úplně mně to vypadlo v surovinách 🙂
Dotaz says
Dekuju mockrat. Tato s tomatovym zakladem me napadla, ale podle fotky se mi uplne nezdala, ze by to byla ona. Pouzil jsem smetanovou omacku z jine Vasi pizzy a bylo take vyborne 🙂 Dekuji.
jarka says
Moc děkuji! Jsem ráda, že chutnala 🙂 Mějte se krásně!