Už to budou aspoň 3 roky, co mně Ježíšek přinesl pomalý hrnec. Crockpot. Tedy hrnec na pomalé vaření. Ale mám pocit, že až teprve letos pořádně využívám jeho potenciál. Je to prostě úžasná věc. Ráno dáte suroviny do hrnce a za 4 hodiny při rychlém vaření máte hotovo. Nebo 8 při pomalém. Můžete tedy vařit přes noc. Nepotřebuje žádné promíchávání, prostě si žije vlastním životem. Dokonalost!
Kromě oblíbeného trhaného vepřového na tacos (recept s vámi brzy nasdílím) jsem v něm letos uvařila i dokonalé trhané hovězí. Na kubánský způsob. Ropa vieja. Inspirovala mně k němu naše nedávná dovolená u rodiny na Florida Keys. Na Kubu je to odtamtud co by kamenem dohodil a kubánských restaurací tam bylo víc než dost. A v jedné oblíbené jsme si dali právě trhané hovězí. A já odjížděla rozhodnutá, že přesně toto musím doma taky udělat.
A tak jsem čekala na správnou příležitost. Jako kdy holky nebudou doma. Ne že bych se s nimi nechtěla o tuto dobrotu podělit, ale přece jen, je docela pikantní. Pro děti určitě. A tak když byly před pár týdny na horách, naplánovala jsem samá kid unfriendly jídla. Mezi nimi právě toto kubánské hovězí. A my se aspoň na chvíli ocitli zpátky na dovolené.
Pokud nemáte pomalý hrnec, neutíkejte. Přidala jsem pro vás i verzi, jak si trhané hovězí udělat v troubě. Peče se pomalu na málo stupňů a ideálně v litinovém hrnci. Ale můžete i v obyčejném pekáči.
Kubánské trhané hovězí se podává na porci rýže s kubánskými fazolemi. A jejich recept zase příště.
- 1 kg kvalitního hovězího zadního, vcelku
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 1 zelená paprika, nakrájená nadrobno
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1-2 PL nakladánaných jalapeňo papriček, nakrájených nadrobno
- 2 PL rajčatového protlaku
- 2 ČL sušeného oregana
- 2 ČL soli
- 1 PL kumínu, římského kmínu
- 1 PL octa
- 6 stroužků česneku, utřených
- hrst čerstvého koriandru, nasekaného - na ozdobení a dokončení
- Maso osolíme a opepříme a vložíme do pomalého hrnce. Přidáme zbytek surovin, kromě koriandru, dobře promícháme a vaříme na pomalý stupeň cca 7-8 hodin, na rychlý cca 4-5 hodin.
- Během vaření můžeme párkrát maso rychle otočit a omáčku promíchat.
- Po uvaření maso vyndáme, "roztrháme" vidličkou a promícháme s omáčkou.
- Případně dochutíme solí a pepřem a podáváme na rýži a s kubánskými fazolemi, dochucené nasekaným čerstvým koriandrem.
- Maso osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na pánvi na trochu oleji ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Maso dáme do hrnce, ideálně litinového, přidáme všechny ostatní suroviny (kromě koriandru), dobře promícháme, přikryjeme pokličkou.
- Troubu předehřejeme na 150 °C, potom teplotu snížíme na 90 - 100 °C.
- Maso v hrnci pečeme cca 8 až 10 hodin, třeba celou noc. Maso se musí po upečení doslova rozpadat.
- Po upečení maso vyndáme, "roztrháme" vidličkou a promícháme s omáčkou.
- Případně dochutíme solí a pepřem a podáváme na rýži a s kubánskými fazolemi, dochucené nasekaným čerstvým koriandrem.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Maruška says
Úžasný recept, už jsme masíčko dělali 2x .Doufám že recept na fazolky bude brzy, Moc děkuji za vaše recepty.
Mike says
ještě tam chybí kapary a olivy…