Tento dort má tak trochu zpoždění. Trochu, no spíš celý rok. Poprvé jsem ho udělala na Velikonoce loni a byla připravená ho s vámi sdílet. Jenže. Jenže pes půlku sežral. Dala jsem ho chladit za dveře kuchyně a někdo (!) vypustil psa na zahradu. A než jsem se otočila, půlka byla pryč. A že mu chutnala. Ani se nestačoval olizovat. A my ho pak museli po zbytek dne pozorovat, aby neskončil (ten dort) někde jinde.
A tak jsem se do něj pustila letos znovu. A v předstihu. I když jsem ho nechávala na chvíli chladit venku, hlídala jsem ho jako oko v hlavě. Pes si to musel asi pamatovat, protože kolem mě kroužil pořád dokola. Ale to on krouží pořád. A tak jsem ho radši zavřela do předsíně.
Tento dort! Nebo spíš ten krém!
Mrkev, ananas a pekanové ořechy ho dělají extra vláčný. Množství cukru tak akorát sladký. Skořice a další koření ho úžasně ochutí. A ten krém! Kombinace smetanového sýru, kysané smetany, másla a čokolády je jak z jiného světa. Použila jsem kombinaci mléčné a hořké, aby nebyl přeslazený. A je naprosto dokonalý. Prostě ideál nejen na velikonoční stůl.
- 100 g pekanových ořechů, mletých (příp. jiné ořechy, které máte rádi, mandle, lískové, vlašské)
- 340 g mrkve, nastrouhané najemno
- 200 g kompotovaného ananasu, odkapaného a rozmixovaného
- 4 vejce
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 240 ml slunečnicového oleje
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky, ideálně dortové, ale nemusí být
- 80 g celozrnné mouky
- 25 g kakaa na pečení
- 1 ČL jedlé sody
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 2 ČL mleté skořice
- ¼ ČL strouhaného muškátového oříšku
- 100 g mléčné čokolády
- 170 g hořké čokolády
- 170 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
- 85 g másla, pokojové teploty
- 240 g moučkového cukru
- 4 PL kakaa na pečení
- ½ ČL soli
- 160 g kysané smetany
- Troubu předehřejeme na 180° C a dno dvou dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.
- Ve středně velké míse smícháme obě mouky, ořechy, sůl, skořici, muškátový ořišek, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Dobře promícháme a odložíme stranou.
- Vejce utřeme s cukrem do pěny, např. v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem. Postupně přidáme mrkev, ananas, olej a vanilku. Dobře promícháme.
- Nakonec přidáme smíchané suché suroviny, dobře, ale velmi opatrně promícháme.
- Těsto rozdělíme do připravených forem a obě najednou pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
- Upečený dort necháme zcela vychladnout a pak ho vyndáme z formy a rozříznete každý z nich na půl, abychom měli 4 pláty.
- Zatímco dort chladne, připravíme si krém.
- Čokoládu dáme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a rozpustíme v mikrovlnné troubě, cca 1 minutu. Záleží na výkonu troubu. Rozpuštěnou čokoládu promícháme vidličkou úplně dohladka a necháme vychladit při pokojové teplotě, musí zůstat v tekutém stavu.
- V míse kuchyňského robotu nebo i ruční metlou ušleháme máslo s cukrem dohladka, přidáme sýr a dobře prošleháme, aby nezůstaly žádné hrudky. Proto je důležité, aby máslo i sýr byl pokojové teploty!
- Přidáme kakao a sůl, dobře promícháme.
- Nakonec přidáme na střídačku kysanou smetanu a vychladlou čokoládu. Všechno dobře promícháme. Krém by měl mít konzistenci akorát k použití, případně ho můžeme nechat na cca 30 minut vychladit v lednici.
- Krémem dort naplníme a ozdobíme. Množství krému by mělo bez problému vystačit na uvedený dort
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář