Velikonoce se blíží mílovými kroky, a to znamená jediné: čas na nějaký velikonoční recept! A tak jsem pro vás připravila další roládu, tentokrát mrkvovou. Je to taková jarní verze té podzimní, tedy dýňové. Skoro stejné koření, hodně podobná chuť. Piškotové těsto s mrkví provoněné skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem. A samozřejmě naplněná krémem ze smetanového sýru. Mňam.
Je to tak trochu ironie, ale mrkvový dort mě vlastně nikdy nijak extra nepřitahoval. Když jsem ho poprvé vyzkoušela, tak to prostě nebylo ono. Možná tam bylo moc různých přísad, o které moc nestojím… třeba rozinky, nebo byl moc suchý. Na druhou stranu je v něm ale koření, které miluji a tak mě to prostě nedalo. A to je přesně případ této rolády. V ní je všho tak akorát.
Tato roláda u nás měla dost velký úspěch. Kolikrát mně to přijde, že co není čokoládové, nemůže mít šanci na úspěch, ale tady jsem se dost spetla. A tak jsem si tuto roládu ráda zařadila do klasiků velikonočních receptů. Hned vedle mrkvového dortu nebo mazance. Věřím, že i vám bude chutnat.
- 95 g hladké mouky
- 1½ ČL mleté skořice
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ ČL soli
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku
- ⅛ ČL mletého hřebíčku
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 2 PL rostliného oleje
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 150 g jemně nastrouhané mrkve
- 125 g moučkového cukru
- 200 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
- 85 g másla, pokojové teploty
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Troubu předehřejeme na 180 °C a klasický velký plech vyložíme pečícím papírem a ještě k tomu nastříkáme olejem ve spreji nebo pomažeme lehce máslem.
- V míse smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva, zázvr, sůl, muškátový oříšek a hřebíče. Promícháme a dáme stranou.
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixérem ušleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme olej, vanilkový extrakt a opatrně vmícháme mrkev. Dobře promícháme.
- Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
- Pečeme 12 až 15 minut.
- Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
- Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
- Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.
- Zatímco roláda chladne, připravíme si krém.
- Ve středně velké míse metlou ušleháme máslo s cukrem dohladka, přidáme sýr a důkladně prošleháme. Je potřeba, aby vše bylo pokojové teploty a dobře se spojilo.
- Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.
- Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem, poházíme na krém rovnoměrně maliny a roládu opět opatrně zpátky srolujeme.
- Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 1 hodinu odležet.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář