Nenapadá mě moc věcí, které by dům provonily tak úžasně, jako tito domácí šneci se skořicí. Nadýchané kynuté těsto naplněné skořicovým cukrem a polité krémovou polevou. Už se vám sbíhají sliny? A teď si ještě představte, že je víkend a vy nikam nespěcháte. A ráno si chcete opravdu užít. Prostě vychutnat. Proto si všechno připravíte večer, abyste ráno mohli jenom péct a mít za dvacet minut božskou snídani na stole.
S kynutým těstem pracuji obecně moc ráda. Líbí se mně ta všestrannost použití, slané, sladké, pružnost těsta, prostě všechno. Jedinou nevýhodou je ale doba kynutí. Minimálně by měla být jedna hodina, ideálně jedna a půl až dvě. V případě těchto šneků byste potom obědvali snídani, nebo museli naopak vstávat před pátou ráno.
A teď si představte, že by existovala jakási zkratka. Taková, že byste právě nemuseli vstávat před pátou, ale ráno se probudili v kolik chcete a za dvacet, třicet minut měli božskou snídani na stole. Ta zkratka, to kouzlo je finální kynutí šneků v lednici. Těsto připravíte tak, jak jste zvyklí, necháte normálně vykynout, ale jakmile máte šneky připravené, naskládáte je do formy, zakryjete potravinovou fólií a v lednici necháte přes noc vykynout. Doporučuji začínat kolem šesté, sedmé hodiny večer, abyste je do lednice dávali mezi devátou a desátou večer. A ráno si pa vstaňte v kolik chcete.
- ½ kostka droždí (cca 20 g)
- 240 ml vlažného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 85 g másla, změklého
- 1 ČL soli
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky, ideálně na kynuté těsto
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 1½ PL mleté skořice
- 85 g másla, změklého, aby se dalo roztírat
- 45 g másla, změklého
- 60 g moučkového cukru
- 30 g smetanového sýru, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová, pokojové teploty
- ¼ ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
- V hrnku smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vejce, kvásek, zbytek cukru a sůl.
- Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule, dalších cca 10 minut.
- Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
- Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
- Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
- Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořivou směsí a lehce uválíme válečkem.
- Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 - 16 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).
- Zapékací mísu (nebo hlubokou pečící formu, i kulatou) vyložíme pečícím papírem.
- Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme je potravinovou fólií a dáme je na noc kynout do lednice.
- Ráno předehřejeme troubu na 175°C. Jakmile se trouba předehřívá, šneky vyndáme z lednice a necháme je do té doby na lince.
- Šneky pečeme cca 30. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
- V misce vyšleháme vidličkou cukr a s máslem, přidáme smetanový sýr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vyšleháme dohladka.
- Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně polevu.
- Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.
- Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2 - 3 dny; nebo v lednici cca 3 - 5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lucie says
Vyzkoušeno a byl velký úspěch. Díky za další perfektní recept 🙂
jarka says
Moc děkuji, Lucie!
Lenka says
Testo kyne v troube nebo lednici?
Jinak uzasne. Dekuji.
jarka says
První kynutí normálně při pokojové teplotě, přes noc kyne v lednici. Děkuji!
Lenka says
Dobrý den Jarko, Váš recept jsem vyzkoušela a musím říct že je naprosto úžasný. Klidně bych mohla sedět od rána u pekáče a vylamovat kousky dokud to všechno nesním… 😀 Ještě štěstí že mám rodinu a tak se po „šnecích“ jen zaprášilo.
Děkuji za sdílení perfektních receptů, dnes mám zaděláno na mazanec.
Lenka
jarka says
Moc moc děkuji, Lenko! 🙂 Mějte se krásně!
Lucka says
Výborný!! Páráda snídat takovou dobrotu! Díky za recept
jarka says
Moc děkuji! 🙂
Monika says
Dobrý den, mám dotaz ohledně kynutí v lednici. taky ráda peču kynuté koláče a jednou jsem vyzkoušela kynutí v lednici, ale bohužel mi těsto nevykynulo a bylo takové divné konzistence. Chtěla bych tomu dát ještě šanci, protože je super si těsto připravit večer a ráno udělat něco dobrého na snídani. Chápu dobře, že vy ho nejdříve necháte nakynout v teple a pak ho strčíte do ledničky? A jak reaguje to těsto na chlad? To těsto spadne a pak by mělo zase nakynout? Jak má vypadat těsto kynuté v lednice? Bude taky hezky nadýchané jako v teple? Děkuji za odpověď. Zdravím Monika
jarka says
Milá Moniko, těsto nechám standardně vykynout při pokojové teplotě. Pak z nich připravím šneky a srolované je dám do formy. Pak přikryju fólií a teprve pak dám kynout do lednice na noc. Vůbec nebojte, mám to fakt vyzkoušené 🙂