Kuřecí tikka masala je pokrm z kousků marinovaných kuřecích prsou v kořeněné omáčce. Omáčka je obvykle krémová a krásně oranžová, a hlavně, plná zajímavých chutí. Podávejte ho s rýží basmati nebo naan chlebem, to je teprve svátek. Dokážu si ho představit i jako úvod do indické kuchyně pro děti, protože není moc pálivý. Já jsem se k tomu sice ještě neodhodlala, ale stačí jen ubrat na pepři a můžete testovat.
Základem tohoto pokrmu je samozřejmě koření, v tomto případě garam masala. Z těch standardních, které seženete ve velkých supermarketech ho dělá Kotanyi, jinak ho koupíte ve specializovaných obchodech s kořením. A nebo si můžete udělat vlastní, tak jako já.
Smícháte 1 PL kumínu, tedy římského kmínu, 1½ ČL mletého koriandru, 1½ ČL mletého kardamomu, 1½ ČL černého pepře, 1 ČL mleté skořice, ½ ČL mletého muškátového oříšku a ½ ČL mletého hřebíčku. Skoro celou dávku použijete na tento recept, případný zbytek si uchovejte ve skleničce.
Pro jídlo takto komplexní chuti, je skoro neuvěřitelné, jak jednoduchý tento recept je. Kuře se marinuje v bílém jogurtu a směsi koření, minimálně 1 hodinu v lednici, klidně i déle. Co oceníte je, že se potom všechno odehrává už jen v jedné pánvi. V ní osmažíte marinované kuře, a pak už jen přidáte zbytek surovin a vaříte. Nenechte se zmást, pokud omáčka bude na začátku hnědá a ne oranžová jako na fotce. Není to photoshopem. 🙂 Barva se uvolní a změní v krásně oranžovou až po alespoň 20 až 30 minutovém vaření.
Ať už máte rádi indickou kuchyni nebo chcete zkusit něco nového (a nevšedního), kuřecí tikka masala může být ono. Na druhou stranu říkám, že to nemusí být pro každého. Ale vyzkoušet by se mělo všechno. 🙂
- 500 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
- 250 g bílého jogurtu
- 1 PL koření garam masala
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
- ¼ ČL mletého zázvoru
- 400 g rajčatového pyré
- 240 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
- ¼ ČL kajenského pepře
- 5 stroužků česneku, lisovaných
- 1 PL (15 g) másla
- 4 ČL koření garam masala
- ½ ČL červené papriky
- ½ ČL soli
- 1 ČL mleté kurkumy
- na dokončení:
- rýže basmati
- čerstvý koriandr
- 1 PL kumínu, římského kmínu
- 1½ ČL mletého koriandru
- 1½ ČL mletého kardamomu
- 1½ ČL černého pepře
- 1 ČL mleté skořice
- ½ ČL mletého muškátového oříšku
- ½ ČL mletého hřebíčku
- Všechny suroviny smícháme a uchováváme ve skleněné skleničce.
- Všechny suroviny smícháme v míse, promícháme, přikryjeme plastovou fólií a necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
- Potom dáme kuřecí kousky i s marinádou na pánev a na středním stupni smažíme/ vaříme cca 10 minut dokud není maso uvařené.
- Teplotu snížíme na nižší stupeň. K masu přidáme máslo, kajenský pepř a česnek a smažíme cca 1 minutu. Přidáme rajčatové pyré, smetanu, koření garam masala, papriku a sůl. Dobře promícháme. Přivedeme k varu a potom snížíme teplotu na nízký stupeň a vaříme alespoň 20 až 30 minut než bude kuře měkké a omáčka nezíská oranžovou barvu.
- Podáváme s rýží basmati.
- Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Štěpánka says
Opět výborný recept, děkuji! 🙂
jarka says
Moc děkuji! 🙂
Lucie says
Zítra vyzkouším a moc se těším.