Recept na klasické čokoládové cookies patří na mém blogu snad mezi nejoblíbenější, a taky nejkomentovanější. Výjimečně se najde někdo, na koho jsou moc sladké, ale takové americké cookies prostě jsou. A tyto – čokoládové s bílou čokoládou nejsou výjimkou. Když jich ale nesníte 5 na posezení, jako velký problém to nevidím. Bohužel to ale nemůžu garantovat.
K těmto cookies mě inspiroval Lidl, tedy spíš ty jejich cookies. Znáte je? Taky se jimi odměňujete za velký (i malý) nákup? Tak pro vás mám skvělou zprávu. Už nemusíte čekat až pojedete zase nakupovat. A už se s nimi nemusíte schovávat, aby vám je nikdo nesnědl, protože si je přece za ten velký nákup zasloužíte. Můžete si je totiž udělat doma. Hned teď. Nebo dneska večer. A troufám si tvrdit, že ty z Lidlu si možná už nikdy nekoupíte. Promiň Lidle.
A teď pár důležitých poznámek – protože u cookies hrajou roli někdy i drobnosti:
- Cukr dělá cookies vláčné, hlavně ten hnědý. V obchodech najdete dva druhy – světlý a tmavý. Ten tmavší je lepší.
- Těsto dobře zpracujte, ale pracujte s ním opatrně. Jakmile přidáte mouku, pracujte lehce, robotem maximálně na stupeň 2. Žádné energické míchání.
- Z cookies vytvarujte normální kuličky velikosti dvou polévkových lžic. Abyste je měli všechny stejně velké a pekly se rovnoměrně, každá kulička by měla mít ~30 g.
- Kuličky nestlačujte nedělejte z nich placičky. Jen do nich lehce vtlačte kousky čokolády, a tím je vlastně lehce stlačíte. Ale pořád by měly mít tvar koule, masy, nikoliv placky. Teplem povolí, změknou do placatého tvaru.
- 175 °C je při pečení klasickou troubou. Horkovzdušné pečení nepoužívám a u cookies ani nedeporučuji. Funguje úplně jinak a cookies zbytečně vysuší. Pokud ale máte jen horkovzdušnou troubu, podívejte se, jak upravit teplotu, myslím, že se snižuje přibližně o 20 °C. Doba pečení by se měla taky zkrátit. Nemám s tím ale bohužel zkušenosti, proto neporadím.
- Pokud budete péct v klasické troubě na uvedených 175 °C, dodržte dobu pečení na 8 minut. I když se vám cookies nebudou zdát dopečené. Věřte, že jsou. Pokud se necháte zviklat a myslet si, že jedna nebo dvě minuty navíc nebudou hrát roli, cookies vysušíte. Nebudete je mít měkké a vláčné, ale křupavé. Takové, jaké nemají být.
- Po upečení je nechte na plechu aspoň 5 minut vychladnout než s nimi budete manipulovat. Pak už jsou jen vaše.
A pokud hledáte inspiraci na další zaručené cookies, tady na blogu jich najdete víc než dost.
- 115 g másla, změklého
- 150 g hnědého třtinového cukru (tmavě hnědého)
- 50 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1 ČL jedlé sody
- 135 g hladké mouky (ideálně na křehké pečivo)
- ⅛ ČL soli
- 1 PL instantního kafe (ideálně práškové)* - i bez kofeinu
- 40 g kakaa na pečení
- 200 g bílé čokolády nakrájené na kostičky
- Troubu předehřejeme na 175° C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, dobře promícháme a odložíme stranou.
- Máslo s cukrem ušleháme do pěny, cca 5 až 10 minut, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vejce, vanilku a pořádně prošleháme, dalších cca 5 minut.
- Do směsi přidáme kafe a kakao, dobře prošleháme.
- Potom opatrně vmícháme směs mouky a dobře, ale opatrně promícháme. V robotu mícháme buď na nízký stupeň, nebo mícháme vařečkou. Jakmile jsou všechny suroviny dobře spojené, opatrně vmícháme cca ¾ čokolády, tedy cca 150 g. Osttaní si necháme na zdobení.
- Čokoláda musí být do směsi pořádně zapracovaná.
- Ze směsi vytvarujeme kuličky velikosti 2 PL, tedy 30 g. Položíme je na plech v dostačném a rovnoměrném rozestupu, max. 3 na šířku i na výšku, tedy 9 ks na jeden plech.
- Do kuliček lehce vtlačíme několik kousků čokolády.
- Pečeme v předehřáté troubě 8 minut.
- Upečené cookies vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut na plechu vychladnout než s nimi budeme manipulovat.
- *Pokud máme pouze granulovanou instatní kávu, můžeme ji "propasírovat" skrz drobné sítko, třeba na čas, aby z ní byl prášek. Použila jsem kafe bez kofeinu.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lenka says
Určitě vyzkouším ? Ty lidlovské jsou návykové ? Kolik kousků se z daného receptu udělá?
jarka says
cca 15
Agat says
Moc děkuji za recept na sušenky z Lidlu.Přestali je dělat a já už dlouhou dobu hledám nějaké recepty,podobné sušenkám z Lidlu.Takže hned jak budu mít všechny suroviny,tak si je upeču.Opravdu moc děkuji <3
jarka says
Určitě Vám budou chutnat, přijďte mně říct 🙂
Markét says
Nejlepší cookies na světě ?? děkuju za recept
jarka says
Moc děkuji, Markét! 🙂