Dneska se s vámi chci podělit o recept na moje oblíbené skořicové šneky s kardamomem. Je to severský (někdo říká švédský, jiný finský) recept na šneky z kynutého těsta, ve kterém je navíc kardamom. Od té doby, co jsem je objevila jsem jimi lehce posedlá, nebo spíš právě tou komplexní chutí kardamomu a skořice.
Kardamom je koření, které se používá jak ve sladkých, tak slaných jídlech. Je to taková trochu jiná skořice. Pochází z Indie, kde se typicky používá právě v těch slaných jídlech. V severských zemích je kardamom naopak oblíbený v těch sladkých. Dává se do chlebů, buchet, sušenek, šneků. Skvělá volba!
Těsto je, oproti těm klasickým šnekům, velmi měkké, sladké a máslové. Kyne docela rychle a velmi dobře se s ním pracuje, vzhledem k poměrně velkému obsahu másla, mléka a cukru.
Kardamom je zapracován do těsta, a těsto je jím tak dokonale provoněno. Po vykynutí těsto jednoduše vyválíte na velký obdélník, který pomažete máslem a posypete směsí skořice a cukru. Pak ho už jen rozřežete na kousky, necháte znovu vykynout a rychle do trouby. Nejlépe samozřejmě chutnají ještě teplé, ale i druhý a další den jsou výborné. Skladuji je v uzavřené krabici a před podáváním je dám na 15 vteřin do mikrovlnky. Chutnají jako kdyby se právě dopekly.
- 240 ml teplého mléka
- 100 g krupicového cukru
- ½ kostky čerstvého droždí
- 2 vejce
- 110 g změklého másla
- 1 PL mletého kardamomu
- ½ ČL soli
- 600 g hladké mouky, ideálně na kynuté těsto
- 100 g krupicového cukru
- 3 ČL mleté skořice
- 25 g změklého másla
- 1 vejce smíchané s 1 PL vody
- V hrnku smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vejce, kvásek, zbytek cukru, sůl a kardamom.
- Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom přidáme po částech změklé máslo a na na střední stupneň hněteme dál, dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule.
- Zpracované těsto vložíme do mísy vymazané máslem nebo olejeme a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
- Jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.
- Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.
- Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a lehce uválíme válečkem.
- Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na cca 15 - 18 kousků, cca 3 cm široké a konce vždy šikmo seřízneme, aby nám vytvořily pěkné tvary.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Nařezané šneky na něj naskládáme, dostatečně od sebe, aby se ani při pečení sebe nedotkly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.
- Jakmile jsou šneci vykynutí, začneme předehřívat troubu na 180°C.
- Těsně před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem s vodou a posypeme lehce cukrem.
- Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneci brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Adina says
Dobrý den paní Jarko,
hledala jsem jeden recept a nalezla jsem Vás. Chci vám poděkovat za vynikající recept těchto šneků. Chutnaly celé rodině, jen se po nich zaprášilo., Dokonce i mému muži který by jinak tvrdil že je to „suché“ Líbí se mi váš blog a přidala jsem si ho ke svému blogu., snad vám to nebude vadit.. Ať potěší i moje čtenářky svou rodinu. Přeji mnoho úspěchů. Adina
jarka says
Moc děkuji, Adino! Mějte se krásně!
Monika says
Tak tihle šnečci jsou vynikající!!!! Našla jsem vaše stránky při hledání čokoládového dortu, který se chystám dělat zítra a zaujal mě Božský čokoládový dort. Předtím ale jsem celý blog pročetla a udělala šneky….uáááá!!!! chutnají skvěle, Děkuji mockrát!