Dneska je prvního února, ale na zdravé vlně můžeme jet dál. Dneska s celozrnnými těstovinami a domácím pestem. Z mandlí a špenátu. Ale můžete si ho udělat třeba z lískových nebo vlašských ořechů. Jako zelený základ jsem použila převážně špenát, ale hodila jsem tam i větší hrst bazalky. Poměr byl asi 1 ku 5. Tedy tak 80 gramů špenátu a 20 g bazalky. Ale není to dogma.
Tento recept nemohl být jednodušší. Na másle lehce orestujete houby, přidáte uvařené těstoviny, promícháte a pak přidáte parmazán, který se na těstoviny hezky obalí. A mezitím si uděláte už jen to pesto. Ořechy můžete nasucho orestovat na pánvi nebo v troubě, na plechu vyloženým pečícím papírem asi 10 minut na 180 °C. Pokud použijete ořechy ve slupce, vůbec je nemusíte slupovat.
Pokud celozrnné těstoviny nejsou zrovna vysoko na vašem žebříčku, v tomto receptu je určitě použijte. Nevím, jak přesně to popsat, ale prostě se hodí víc. Možná ze mě mluví moje znovuobjevení celozrnných těstovin i fakt, že se snažím zdravé mouky teď používat kde to jde, ale tady je to snad i nutnost. Krásně totiž dokreslí všechny chutě celého receptu.
- 500 g těstoviny penne, ideálně celozrnných
- 8 PL másla
- 500 g hub, žampiónů
- 60 g nastrouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka
- 140 g mandlí
- 100 g kombinace čerstvého špenátu a bazalky, víc špenátu než bazalky, tak 5:1
- 100 g nastrouhaného parmezánu
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 PL citrónové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- Těstoviny uvaříme podle návodu a udržujeme teplé.
- Mandle orestujeme za častého míchání na suché pánvi, cca 5-10 min, a pak je necháme lehce vychladnout.
- Všechny suroviny na pesto dáme do mixéru, přidáme špetku soli a pepře a rozmixujeme dohladka. Pokud je pesto moc husté, přidáme více oleje.
- Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme houby a smažíme cca 10 minut dokud houby nezměknou. Přidáme těstoviny, promícháme s houbami, přidáme parmazán a opět dobře promícháme, osolíme, opepříme. Ochutíme nasekanou petrželkou.
- Těstoviny podáváme s pestem, které můžeme dát na okraj talíře a zamíchat si podle chuti.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář