Opravdu někdo ještě potřebuje další recept na banánový chlebíček? Sama jich tady mám sedm nebo osm, plus spoustu dalších podobných. Ale věřte mně, tento by vám ve své sbírce neměl chybět. Už jen proto, že je z celozrnné mouky a bez přidaného rafinovaného cukru. A taky s kokosovým nebo olivovým olejem, medem a bílým jogurtem. Původně jsem do něj chtěla dát rozinky nebo brusinky, ale znáte to, starší Natálka rozinky nemá ráda. I když, to je hodně nepřesné. Ale má ráda čokoládu. Po někom to s rozinkami i čokoládou mít musí. Tak jí to nevyčítám. A tak jsem tam dala nasekanou čokoládu. Tu máme rádi všichni. Ale vy si ji klidně nahraďte ořechy nebo právě rozinkami, brusinkami a udělejte si z něho super zdravý banánový chlebíček.
Možná tu teď sedíte, koukáte na recept a říkáte si: hmm, bez cukru, to nebude nic pro mě. Patříte možná mezi konzervativce, kteří mají (třeba i oprávněné) předsudky, že zdravé je na úkor kvality. Ale já vám chci dokázat, že jsou naprosto zbytečné.
Kdykoliv tedy budete na nákupech a budete přemýšlet, jestli vzít ten největší trs banánů, ale budete mít strach, že vám zase zčernají, ničeho se nebojte. Teď už máte dokonalý recept, ve kterém je spotřebujete. I kdybyste si je měli kupovat jen kvůli němu.
- 60 g bílého jogurtu
- 100 g medu
- 120 ml olivového (nebo kokosového) oleje
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 400 g přezrálých rozmačkaných banánů
- 250 g celozrnné mouky
- ½ ČL mleté skořice
- 1 ČL jedlé sody
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 100 g čokolády, nasekané nadrobno
- Troubu předehřejeme na 175 °C a bochníkovou formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
- Ve středně velké míse smícháme a dobře promícháme všechny suché suroviny, tedy mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
- V jiné míse rozšleháme vejce, přidáme olej, med, jogurt, vanilku a banán a dobře promícháme.
- Mokré suroviny opatrně vmícháme do suchých, dobře, ale opatrně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme čokoládu.
- Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme cca 45 minuthodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme 30 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Kateřina says
Tento banánový chlebíček je bomba. Mohla bych ho jist od rána do večera! Děkuji moc za recept 🙂 přidávám do něj ještě nasekané ořechy a servíruju se zakysanou smetanou, mňam.
jarka says
Moc děkuji, Kateřino! 🙂
Banánový chlebíček says
Skvělý recept. Nejlepší, jaký si je možné přestavit!
Děkuji Jana
Helča says
Dobrý den, jakou mouku prosím používáte?
Pavla says
V tomto receptu uvádíte: ušlehat vejce, ale v seznamu surovin žádné vejce není?. Prosím, doplňte, kolik vajec? Děkuji Pavla