Tak jo. Tohle je vážná věc. Burritos s kuřecími prsy a avokádem. Žádné zázračné omáčky, žádné speciální náplně. Jen co si přečtete seznam surovin, pochopíte. A teď si asi ťukáte na čelo, že jsem se asi zbláznila, když vás tak napínám.
Tak dobře:
- pšenická tortilla, klidně i celozrnná varianta
- kuřecí prsa marinovaná přes noc v limetkové šťávě a koření na tacos
- strouhaný čedar
- zelená salsa, tedy salsa verde
- avokádo
A samozřejmě nasekaný koriandr. A lžíce kysané smetany.
Ať vás ani nenapadne vynechat marinování masa přes noc. V tomto receptu je to základ. Stejně tak kvalitní sýr. Žádný obyčejný eidam, ale ideálně čedar. A hlavně zralé avokádo. To jsou obvykle ta v hnědé slupce s hrubou strukturou. A salsa verde? Je to vlastně salsa ze zelených rajčat, tedy tomatillo salsa. Někdy si dělám svoji, jindy koupím, jen pozor na ostrost. Kdyby byla až moc pálivá, dokáže pohřbít celou chuť tohoto pokladu. Stačí lehce pikantní.
O těchto burritos bych vám mohla snad složit i písničku. A pak vám ji i zazpívat. Ale zatím bude stačit, když si je sami uděláte a pak mě třeba přijdete říct, jak vám chutnaly.
- 500 g kuřecích prsou
- ½ PL limetkové šťávy
- 2 PL koření na tacos
- 1 ČL soli
- 4 velké pšeničné tortilly
- 1 zralé avokádo
- 200 g čedaru, nastrouhaného
- 4 - 6 PL salsy verde
- 4 - 6 PL kysané smetany
- 2 PL nasekaného koriandru
- Kuřecí prsa podélně rozkrojíme, vložíme do středně velké mísy, přidáme koření, ½ PL limetkové šťávy, sůl a dobře promícháme. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc v lednici odležet.
- Asi 30 minut před vlastní přípravou burritos maso ogrilujeme. Nakrájíme na šlabší plátky.
- Před skládáním náplně tortilly ohřejeme cca 15 vteřin v mikrovlnné troubě, aby změkly a dobře se s nimi pracovalo.
- Do tortil postupně rozdělíme sýr (ten dáme jako první na pomyslné dno), na něj maso, avokádo, salsu, smetanu a koriandr. Navrch můžeme zase dát trochu strouhaného sýru. Takto postupujeme se zbylými tortilami.
- Zabalíme, nejdříve ohneme levý a pravý okraj dovnitř, potom srolujeme zeshora dolů. Otočíme rubem dolů, aby zůstaly srolované.
- Tortily ogrilujeme pomalu, na nižším až středním stupni.z obou stran, cca 10 minut z každé, aby se sýr rozpustil.
- Podáváme třeba s mexickou rýží, kysanou smetanou a smaženými fazolemi.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Jana Goldbricht says
Vypadá to báječně, určitě vyzkouším, všechny suroviny,které jsi použila jsou mé oblíbené 🙂
jarka says
Moc děkuji Jano!
Michal Hojden says
Zajímalo by mě, kde takovou salsu verde koupit, případně jak si děláš vlastní. Já obešel obchody, ale nikde jsem na ni dosud nenarazil 🙁
jarka says
Milý Michale, já ji kupuji třeba na hot-shop.cz Je to od La Constena Salsa verde, i v Makru ji měli, to je obecně La Costena výrobky docela dobře zásobené. Kupuji tam i zelená rajčata tomatillos, ze kterých si pak salsu dělám. Mějte se krásně a omlouvám se za zpoždění s odpovědí 🙂
Annie says
Zbožňuju tenhle recept. V jednoduchosti je síla ..dělala jsem už několikrát a nemůžu si vynachválit :)))
jarka says
Moc děkuji, Annie 🙂