Těstoviny mají v mém srdci zvláštní místo. Ideálně se smetanovou omáčkou jsou pro mě ztělesněním komfortního jídla, bez kterého si prostě týden nedokážu představit. Možná se snažím dojíst ty roky z dětství, protože se doma skoro vůbec nevařily. Moje milovaná mamča je totiž vůbec nemusí. Těstoviny. Chápete to?
A tak si to snažím vynahradit. A protože je pořád ještě leden, a tak trochu pořád ještě nový rok, tak pro vás mám recept, který jste si někteří z vás třeba dali jako novoroční předsevzetí. Pokořit domácí těstoviny. A pokud jste to v plánu neměli, ani vás to ve snu nenapadlo, protože proč se s tím trápit, tak vás možná přesvědčím, že to za to stojí. Ale pojďme na to od začátku.
Na internetu je spousta receptů, mně se nejvíc osvědčil ten v kombinaci hladké mouky, ideálně 00 a semoliny. Semolina je mouka z tvrdé pšenice, která se používá k výrobě těstovin. Má nažloutlou barvu, má vyšší obsah lepku než standardní mouky. A ve větších obchodech ji bez problému najdete. A pak už potřebujete jen vejce, navíc žloutky a trochu soli. Těsto se nejlíp připravuje, tedy hněte rukama a opravdu je třeba ho hnětat poctivě alespoň 10 minut. Z mouky se musí uvolnit lepek.
Jakmile máte těsto zpracované, je třeba ho zabalit do potravinové fólie a nechat alespoň 30 minut odležet. Klidně ale i přes noc, a to normálně při pokojové teplotě.
Potom těsto rozdělte alespoň na 6 ks a z každého vyválejte extra slabý plát, ideálně pěkný obdélník. (Pokud máte strojek na těstoviny, připravte si pláty na něm). Ten potom rozkrájte na silné nudle, pappardelle. Pokud máte v plánu těstoviny sušit, tak do těsta nepřidávejte sůl, při sušení by těstoviny zvlhly. Já je ale hned vařím, proto tam ta sůl je.
Uvařte je tak, jak jste zvyklí, tedy v osolené vroucí vodě s jednou lžící oleje. Jen pozor, čerstvé těstoviny se vaří docela krátkou dobu, cca 3 až 5 minut.
Pokud vás čerstvé těstoviny lákají, ale mysleli jste si, že je to zbytečná piplačka, věřte, že není. Je to mnohem jednodušší, než jste si ještě před chvílí mysleli.
- 280 g hladké mouky
- 280 g semoliny (mouka na těstoviny z tvrdé pšenice)
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 ČL soli
- V menší míse smícháme obě mouky a sůl, dobře promícháme. Vysypeme na vál, uděláme hromádku a do ní ďůlek.
- V hrníčku prošleháme žloutky s vajíčkem a opatrně je nalijeme do ďůlku.
- Opatrně začneme nožem vejce do mouky zapracovávat, až se s moukou spojí.
- Potom těsto zpracujeme ručně, ruce si pomoučníme hladkou moukou pokud by těsto bylo lepkavé, vál taky a hněteme ho alespoň 10 minut. Na konci by těsto mělo být perfektně spojené a pružné.
- Zabalíme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme při pokojové teplotě min. 30 minut, klidně i přes noc odpočinout.
- Jakmile jsme připraveni těsto vyválet, vál si pomoučníme hladkou mouku a těsto rozdělíme na cca 6 kousků.
- Každý z nich vyválíme válečkem do obdélníkového tvaru tak, aby bylo co nejslabší. Vyválené pláty by měly být docela být docela dobře pomoučněné, aby se těstoviny neslepily.
- Vaříme ve vroucí osolené vodě s cca 1 PL oleje, cca 5 minut pokud jsou těstoviny čerstvé, pokud usušené, tak cca 8-10 minut.
- Těsto potom nařežeme (nožem nebo třeba nožem na pizzu) na šířku cca 1 cm.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář