Pořádná polévka je něco, co dělám poměrně často v zimních měsících k večeři. Zahřeje a potěší. Poslední dobou jsem si oblíbila tuto rajčatovou, kterou jsem nazvala zimní. Je v ní totiž slanina, mrkev, bobkový list a tymián (a samozřejmě smetana) oproti té klasické, myslím s bazalkou.
Představuji si totiž, že jsem někde na horách, za okny hromada sněhu a já sedím schoulená na gauči, přikrytá dekou, dívám se do krbu a v ruce držím misku s touto úžasnou polévkou. V současné době utopie. V Praze určitě.
Na druhou stranu musím uznat, že mě to teplé počasí ve městě ani moc nemrzí. Děti není třeba tolik vrstvit, a hlavně je v rychlosti vylifrovat ven, aby se mezitím neuvařily.
Ale vy si určitě uvařte tuto polévku, ta pravá zima určitě ještě přijde.
- 4 plátky kvalitní slaniny, nakrájené na kousky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 malá cibule
- 1 PL olivového oleje
- 2 ČL rajčatového protlaku
- 1 PL hladké mouky
- 900 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- ½ ČL sušeného tymiánu
- 800 g krájených rajčat v konzervě
- 1½ ČL soli
- ¼ ČL čerstvě mletého pepře
- 2 ČL cukru nebo medu, podle chuti
- 120 ml smetany ke šlehání, 31%
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme slaninu a za častého míchání osmažíme, cca 10 minut, potom přidáme mrkev a smažíme dalších 5 minut.
- Přidáme protlak, promícháme a mícháme, cca dalších 5 minut, potom přidáme mouku, promícháme, smažíme cca 3 minuty.
- Postupně vlijeme vývar, stále mícháme, aby se nevytvoiřly hrudky.
- Přidáme bobkový list, tymián, sůl, pepř a rajčata, promícháme a za občasného míchání vaříme pod pokličkou alespoň 30 minut, max 45.
- Potom vyndáme bobkový list a ponorným mixerem rozmixujeme dohladka.
- Dochutíme cukrem, solí a pepřem a nakonec přidáme smetanu a už nevaříme.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář