Když dort, tak zásadně čokoládový. A když čokoládový, tak zásadně celočokoládový. Čokoládový korpus, čokoládový krém, čokoládová poleva. Tohle může být jen z nejlepších čokoládových dortů, který jsem kdy jedla. Vážně? Na webu najdete tolik dortů, které se pyšní přívlastkem nejlepší, ale tenhle je prostě bomba. A nejvíc mu asi dodává úžasný čokoládový krém a pak, ta poleva. Tak je jak z jiného světa.
Důvodů, proč si udělat čokoládový dort je víc než dost. Já jsem tento dělala jako dort číslo dvě na oslavu Natálčiných šestých narozenin. Sice se mně nezapomněla zeptat, kam dám tu Barbie panenku, jako u prvního dortu, ale i bez ní sklidil ohromný úspěch.
Při přípravě jsem si dávala velký pozor, aby mně neujela ruka s cukrem. Je hrozně jednoduché věci přesladit (sama tu mám pár opravdu sladkých receptů), ale tady by to bylo vysloveně na škodu. Právě to skvělé vyvážení cukru dá vyniknout chuti čokolády. A to to především běží.
A teď k tomu krému. Toto je skutečně pan krém. Dokonalost. Bez nadsázky. Vždycky jsem dělala těžké máslové krémy, ale teď různě hledala, kombinovala a vyzkoušela krém z vaječných bílků. Ty se vyšlehají s cukrem ve vodní lázni a pak se přidá jen rozpuštěná čokoláda.
Takto připravený krém je skvělý k okamžitému použití, má skvělou hedvábnou konzistenci a úplně se rozplývá na jazyku.
Dort jsem pak už ozdobila jen čokoládovou polevou a čokoládovými pláty různých tvarů, čož je rozpuštěná čokoládou s trochou ztuženého tuku, která se nechá rozpustit. Pak se rozetře na pečící papír a nechá zmrazit, nakonec se různě naláme. Efekt myslím víc než dobrý. A ta chuť! Nejlepší čokoládový dort, jaký jste kdy jedli!
- 250 g dortové mouky
- 200 g krupicového cukru
- 80 g kakaa (na pečení nebo holandského)
- 1 ½ ČL jedlé sody
- ¾ ČL soli
- 2 vejce
- 240 ml podmáslí
- 115 g másla, změklého
- 1 PL vanilkového extraktu
- 240 ml horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné ve 240 ml horké vody)
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 225 g másla, změklého při pokojové teplotě
- 120 g hořké čokolády, rozpuštěné v mikrovlnné trubě, ale "vychlazené" při pokojové teplotě, tedy musí být pokojové teploty
- ½ ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
- Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké míse promícháme mouku, kakao, sodu a sůl. Odložíme.
- V míse kuchyňského robotu vyšleháme cukr s máslem do pěny, přidáme vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a pořádně prošleháme dohladka (cca 3 minuty).
- Opatrně přidáme suché suroviny, lehce promícháme a pak opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude poměrně řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.
- Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.
- Bílky a cukr vyšleháme ručním mixérem za stálého míchání ve vodní lázni do hladka a bílé pěny. Směs zhoustne, jen pozor, abychom ji neuvařili!
- Potom sundáme z plotny a stále šleháme, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu.
- Následně přidáme máslo, kousek po kousku a za stálého mícháme vyšleháme do pěny, krém začne houstnout.
- Přidáme rozpuštěnu, ale vychladlou čokoládu, sůl, vanilkový extrakt a pořádně prošleháme.
- Krémem hned zdobíme.
- Množství krému by mělo vystačit na dort uvedené velikosti.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Hana Bartová says
Dobrý den, dortovou mouku prosím koupím?Hana.
jarka says
Úplně normálně v jakémkoliv větším obchodě, jmenuje se babiččina volba.
Martina says
Tak tenhle dort je opravdu excelentní. Šla jsem na stránky omrknout nějaké novinky vánočního cukroví a místo toho jsem synovi upekla k narozeninám tento dort – doslova mi cvrnknul do nosu. Jak píšete, sladkost je dokonale vyvážena vydatností těsta. Příjemná změna k mému oblíbenému nadýchanému ořechovému dortu.
jarka says
Moc děkuji, Martino 🙂
Katka says
Dobrý den, mám zřejmě hloupý dotaz, ale – je nutné šlehat ty bílky ve vodní lázni? Když bych normálně ušlehala bílky, tak by to nestačilo? Předem děkuji za odpověď.
jarka says
Milá Katko, ano, musíte, je potřeba je tepelně upravit, nejen kvůli konzumaci, ale právě i proto, aby získaly konzistenci, kterou potřebujete. Mějte se krásně!
Eva says
Zdravim,
v ingrediencich na korpus je pouze 115 g rozpuštěného másla, ale v popisu je 3. V míse kuchyňského robotu vyšleháme cukr s máslem do pěny,
Nechybi v ingrediencich jeste jednou maslo?
jana nitschová says
dobrý den, dnes jsem dělala tento dort.bohužel v rozpisu na korpus je 115g rozpuštěného másla, ale v postupu je uvedeno máslo dvakrát: vyšleháme cukr s máslem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo.
kolik másla je tedy v korpusu??? nějak jsem si s tím poradila, ale méně zkušená kuchařka by byla zmatená.krém je výborný povedl se podle receptu perfektně.
děkuji za odpověď jana
jarka says
Milá Jano, moc děkuji za upozornění, je tam překlep. Správně má být 115 g změklého másla ušlehat do pěny, už jsem to opravila. Jsem ráda, že se povedl 🙂
Anna says
Dobrý den, myslíte že bych tenhle krém mohla použít pod potahovou hmotu? a udělat jí z mléčné čokolády? děkuji za odpověď Anna
jarka says
Milá Anno, určitě můžete použít tento krém. Nevím přesně, jak myslíte potahovou hmotu z mléčné čokolády, jen mám trochu obavu, aby potom v kombinaci s tou potahovou hmotou nebyl přeslazený (potahové hmoty bývají, aspoň ty, které znám). Myslím, že v této kombinaci s čokoládovou polevou tak všechno nějak krásně vyniklo a bylo v dokonalé harmonii. Mějte se krásně!
Anna says
omlouvám se za špatné vysvětlení. krém z mléčné čokolády a potahová hmota smartflex. každopádně děkuji zkusím obě verze krému. Díky moc a i vy se mějte krásně!
Aneta says
Dobrý den, mohu se zeptat, jak děláte čokoládovou polevu a jak jste udělala, že vypadá jak skvěle? ? O víkendu chci tento dort zkusit, moc se těším.
jarka says
Milá Aneto, je to klasická ganache. 120 ml smetany ke šlehání ohřejte v mikrovlnce, přidejte 120 g rozlámané čokolády a nechte chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila. Potom metlou rozmíchejte dohladka. Nechte (lehce) vychladnout a potom nalijte postupně na dort. Ať se povede a chutná!
Bětka says
Dobrý den, zřejmě jsem udělala nekde chybu, ale když jsem přidávala podmáslí, tak se vše “zdrclo”. Mohla byste mi prosím poradit, jak přesně tento krok udělat? Nakonec jsem to ve vodni lázni rozslehsla, ale uz to nebylo ono a korpus nebyl nadychaný. Ale krém je úžasný a dort měl i tak úspěch! Takzě moc děkuji za recepty. Jsou opravdu výborné!!!
Šárka says
Dobrý den, mám stejný problém jako „Bětka“. Po přidání podmáslí (podotýkám že je jen kysané protože jiné se sehnat nedá) se směs zdrcla. Když se tam pak přidá horká káva vše se zas krásné rozmíchá, ale korpus není nadýchaný. Dělám někde chybu? Po upečení vypadá dort skvěle, ale po vychladnutí spadne. Není nadýchaný. Ráda bych upekla dort dceři k narozeninám, které slaví 1.9.2018. Prosím o radu. Děkuji Šárka
Martina says
Dobrý den, je bílek dostatečně tepelně upravený? Syn je alergický na syrový bílek.
Děkuji
jarka says
Dobrý den Martino, bílek se má za uvařený někde mezi 60 – 80 °C, tak jestli máte teploměr, použijte ho. Jinak bohužel nedokážu poradit. Mějte se!
Veronika says
Dobrý den, myslíte, že by do těsta šla dát pouze horká voda (nikoliv káva)? Dort by měl být pro děti a já u nich už jednou narazila, když jsem jim pekla Vaši čokoládovou bábovku s nutellou. Ta káva je tam přeci jen trochu cítit. Děkuji!
Ladislava Vrbková says
Prosím dnes jsem dělala Vaš dort a mám stejný problém jako předchozí pisatelky. Když jsem přidala podmáslí zdrclo se mě to. Prosím o odpověď zda dělám něco špatne. I krupicový cukr s máslem nenašlehám do hladké pěny protože cukr se nerozpustí. moc vám dekuji za odpoved. \\ Vrbková
Tereza says
Dobrý den Martino, moc jsem se těšila až vyzkouším Váš recept. Nicméně mi je líto, zkoušela jsem ho třikrát, a podle mě je postup celý špatně, protože vždy dojde k tomu, že se těsto zdrcne. Zkoušela jsem vše mít v pokojové teplotě, abych tomu zabránila, ale nepomohlo. Četla jsem to již v předchozích komentářích, ale dávala jsem tomu šanci. Podle mě je špatně hned začátek, kdy se vyšlehá cukr s máslem. Pro ty, co by recept chtěli zkoušet bych doporučila začít raději vyšleháním vajíček s cukrem a pak postupně přidávala zbytek. Třeba by to zachránilo celé pečení, ale kdo ví.