Vaflovač mám doma tak dlouho, že jsem až divila, že jsem s vámi ještě nesdílela žádný recept na vafle. Přitom je minimálně jedou do měsíce dělám. Nejčastěji belgické, kynuté. A úplně nejradši ty, které kynou přes noc. V lednici. Těsto je totiž ráno hned po vyndání připravené k použití a snídaně se podává do 20 minut
Existuje i spousta receptů na vafle s použitím kypřící prášku, ale pro mě jsou ty pravé vafle prostě kynuté. Jako jsou tyto. A představte si, že jsou ještě z dýňového pyré a pak je dokonalá podzimní snídaně na světě. Nebo sladká večeře?
Vím, že spousta z vás má před kynutými recepty respekt. Chápu to, taky jsem měla. Ale tento vám ukáže, že obavy nejsou na místě. Toto těsto vám za všech okolností vykyne a to dokonce v ledničce. Ráno jen rozehřejete vaflovač a je to. A pokud ho nemáte, napište si o něj třeba Ježíškovi. Je to cobydup. Jen doporučuji, aby ten vaflovač byl hluboký. Abyste měli vafle krásně nadýchané a vysoké. Polijte si je třeba domácí sirupem na lívance a ozdobte šlehačkou.
- 350 ml mléka, vlažného
- ½ kostky droždí, cca 20 g
- 250 g dýňového pyré
- 120 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce
- 320 g špaldové mouky
- 1 ČL mleté skořice
- 2 ČL dýňového koření
- 5 PL krupicové cukru
- ½ ČL soli
- Ve velké míse smícháme vlažné mléko, 1 PL cukru a droždí, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Vejce rozšleháme v jiné míse, přidáme pyré, zbytek cukru, a skořici s kořením, sůl, dobře promícháme. Tuto směs vmícháme do kvásku, dobře promícháme.
- Nakonec přidáme mouku, a všechny suroviny dobře a důkladně promícháme.
- Přikryjeme potravinovou fólií a necháme cca 30 – 45 minut kynout při pokojové teplotě na pracovní desce.
- Na noc dáme do lednice*, kde nám těsto krásně vykyne.
- *Já těsto připravuji cca kolem 9 hodiny večer, kolem 10 dávám do lednice.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
yeni says
Zkoušela jsem dle tohoto receptu udělat své první vafle v životě… a jsou famózní, a ta vůně! Jsem nadšena 🙂 v receptu jsem nenašla, co udělat s máslem, tak jsem ho přidala do těsta před vaflováním. Děkuji za recept, určitě ho ještě někdy zopakuji.
jarka says
Moc děkuji, Yeni! 🙂