Mořské plody jsou něco, s čím nepracuji tak často. Neulítávám na nich a proto ani zatím necítím potřebu je holkám představovat, i když ryby zařazuji do našeho jídelníčku velmi často. Komu ale chybí omezená nabídka a dostupnost mořských plodů, je Tom. Vyrůstal v New Orleans, kde vaření langust je skoro společenskou událostí.
A tak, když jsme neměli holky doma, protože byly nemocné a marodily u babičky a dědy, věděla jsem, že těstoviny s krevetami budou něco, čím mu udělám velkou radost.
U jídel tohoto typu platí, že čím jednodušší, tím lepší. Žádné zvláštní chuti, jen česnek, špenát a parmezán. Krevety se narychlo – jen do růžova – uvaří na másle, olivovém oleji a česneku, přidá se špenát, ochutí se italským kořením a pak už jen parmezán. Za 15 minut máte hotovo.
Pokud tedy hledáte inspiraci na lehce netradiční oběd nebo rychlou večeři, vyzkoušejte je. Nebojte se je dát i někomu, o kom si myslíte, že o ně třeba moc nestojí. Jako třeba mně. Budou příjemně překvapeni.
- ½ balení špaget, cca 250 g
- 2 + 2 PL (60 g) másla
- 2 PL extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku, utřeného
- 250 g krevet, čerstvých nebo mražených (pokud mražených, tak musí být rozmražené)
- 1 ČL italského koření (např. pizza)
- sůl a pepř podle chuti
- 4 hrsti čerstvého špenátu (nebo cca 6 ks mražených kostek špenátových listů, nikoliv protlaku)
- 60 g strouhaného parmezánu
- 2 PL čerstvé nasekané petrželky
- 1 PL citrónové šťávy, podle chuti
- Špagety uvaříme podle návodu a do uvařených a slitých špaget vmícháme 2 PL másla. Udržujeme teplé.
- Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, přidáme česnek a smažíme cca 1 minutu.
- Přidáme krevety a za častého míchání smažíme dalších cca 5 minut, až budou mít narůžovělou barvu.
- Přidáme pizza koření, sůl a pepř, špenát, promícháme a smažíme dalších cca 3 až 5 minut. Případnou tekutinu necháme vypařit.
- Ke směsi přidáme uvařené špagety, sýr a petrželku, dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem a můžeme pokapat citrónovou šťávou.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Katerina says
Dobrý den,
mam dotaz ohledně krevet. Rada bych zkusila Vas recept ale nemam s nimi vůbec žádnou zkušenost a proto se chci zeptat jakou značku nebo typ krevet kupujete vy 🙂
Děkuji Kata
jarka says
Milá Kato, tyto byly normálně z Lidlu, taková krabice mražených, myslím, že mají jen jeden druh. Mějte se krásně!
Štepánka says
Jsou výborné! 🙂
jarka says
Moc děkuji, Štěpánko! 🙂
Miloslav says
Bylo to výborné ??, místo koření na pizzu jsem použil balkánské a provensalské koření