Dýňové šílenství je v plném proudu, nemyslíte? U nás tedy určitě. A to tak, až se mě starší Natálka zeptala, proč musíme mít pořád dýni. Je pravda, ten víkend jsem to asi přehnala – dýňová polévka, dýňové vafle, dýňová bábovka. Dýňové rizoto jsem si tedy radši udělala na tajnačku jen pro sebe. A vůbec mě to nemrzelo, protože jsem se s nikým aspoň nemusela dělit.
Toto rizoto je takové to klasické risotto. Tedy mazlavé a krémové. Rýže se vaří pravidelným doléváním vody, v tomto případě vývaru smíchaného s dýňovým pyré, která se musí nechat vždy pořádně vstřebat. Vyžaduje to od vás stání u plotny a pravidelné míchání. Může to trvat 20 až 25 minut.
Na uvedené množství rýže stačí něco mezi 700 – 800 ml vývaru, který se smíchá s dýňovým pyré. Může to být víc, i míň. Po 3 sběračkách vývaru začněte vždy trochu ochutnávat, abyste zjistili, jak rýže měkne. Ve finále musí být na skus měkká, ne rozvařená. Pokud byste potřebovali přidat ještě víc tekutiny, ale už jste spotřebovali všechen vývar, přidejte obyčejnou vodu.
A pokud si nejste jistí kombinací kozího sýru a brusinek, vaše obavy nejsou na místě. Věřte, že se k tomu dýňovému rizotu skvěle hodí a je to právě kozí sýr a brusinky, které ho posunou na úplně jiný level.
A teď vzhůru na další dýňový víkend!
- 700 - 800 ml zeleninového vývaru
- 250 g dýňového pyré
- 2 PL (30 g) másla
- 1 menší cibule
- 1 ČL soli
- ½ ČL sušeného nebo 1 ČL čerstvého tymiánu (nasekaného nadrobno)
- 300 g arborio rýže
- 60 g parmezánu, nastrouhaného
- 2 PL nasekané čerstvé petržele
- ¼ ČL strouhaného muškátového oříšku
- 50 - 100 g kozího sýru
- host sušených brusinek
- Ve středně velké nádobě smícháme dýňové pyré a teplým vývarem a dobře promícháme.
- V hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět, cca 3 - 5 minut. Přidáme sůl, tymián a rýži a za stálého mícháme smažíme cca 1 minutu až se rýže obalí.
- Přidáme 1 sběračku / hrnek dýňového pyré s vývarem, promícháme a za velmi častého, skoro až stálého míchání počkáme, až se úplně nevstřebá. Přidáme další hrnek a opět mícháme a čekáme dokud se nevstřebá. Takto opakujeme se zbývající směsí dýňového pyré a vývaru.
- Vaříme, dokud není rýže hotová, cca 20 - 25 minut. Rýže by měla být měkká, ale ne rozvařená.
- Přidáme parmazán, 1 lžící nasekané petrželky a muškátový oříšek.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Posypeme petrželkou, kousky kozího sýru a brusinkami.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář