Co uděláte, když musíte víkend strávit doma, protože jedno dítě není ve stoprocentní kondici a u druhého tajně doufáte, že aťmátoprvnícokoliv, že to na to něj neskočí? No přece upečete cookies! Dýňové cookies! Ale ne ledajaké dýňové cookies. Tyto jsou takovým hybridem mezi cookie a muffinem. Takové muffinové cookie. Já vím, zní to divně. Prostě jsou měkké, vláčné a v puse se úplně rozplynou.
Tak přesně takto to u nás vypadalo minulý víkend. Mladší se ze školky vrátila trochu nesvá a tak, abychom zabránili rozjetí čehokoliv, relaxovali jsme doma. Naordinovala jsem (skoro) nicnedělání a nabírání síly. Ať už v podobě odpoledního spánku, pítím čaje s citrónem nebo konzumací těchto cookies! Nikdo si nestěžoval!
Tyto cookies vyžadují trochu plánování předem. Těsto se musí před pečením, resp. formování kuliček, vychladit alespoň 4 hodiny v lednici. Připravila jsem ho tedy ráno, a po obědě, když mladší spala, zapojila starší ke kuličkování a obalování v moučkovém cukru.
Celkem jsme připravily 36 kuliček, které jsme rozdělily na 3 plechy po 12. Je lepší nechat na plechu dost místa, protože se kuličky rozšíří do stran a nechceme, aby se spojily. Nevím, jestli ji to tak bavilo, protože se nemohla dočkat ocutnávky, každopádně jsme si to moc užily. Užily si ale i naše bříška.
- 315 g hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- ½ ČL muškátového oříšku
- 1 ČL směs dýňového koření
- ½ ČL soli
- 200 g krupicového cukru
- 115 g másla, pokojové teploty
- 1 vejce
- 250 g dýňového pyré
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 100 g moučkovéo cukru na obalení
- Ve středně velké míse smícháme suché suroviny, konkrétně mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, dobře promícháme.
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce, důkladně promixujeme, přidáme pyré, vanilkový extrakt a opět promixujeme.
- Suché suroviny opatrně vmícháme do mokrých, důkladně, ale opatrně promícháme.
- Necháme v lednici alespoň 4 hodin vychladit.
- Potom troubu předeřejeme na 180 °C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Z vychlazené těsta děláme kuličky o průměru cca 2 cm, které důkladně obalíme v moučkovém cukru.
- Dáme na plech v dostatečném rozestupu, cca 12 ks na ples, celkem 3 plechy, tedy 36 kusů.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 13 minut
Pokud hledáte další inspiraci na dýňové cookies, mrkněte třeba sem.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Johana says
Dobrý den,
je to naprostá bomba!!!!
Moc děkuji za super recept. Zajímalo mne, jak dlouho vydrží takhle krásně měkké, ale vypadá to, že to nezjistím, už teď je půlka pryč.
jarka says
Moc děkuji, Johano! 🙂
Barbora Veselá says
Cookies jsou skvělé! Díky za skvělý tip, co s dýní 🙂
jarka says
Moc děkuji, Barboro!
Kačka says
První plech vytažen z trouby a ihned ochutnán. Sušenky jsou výborné! Použila jsem špaldovou mouku a cukr krupici i moučku jsem nahradila cukrem třtinovým a vůbec jim to neuškodilo! 🙂
jarka says
Moc děkuji Kačko! 🙂
Radka says
Dobrý den,vaše cookies jsou úžasné a vynikající,krásně měkké a vonavé,prostě lahůdka ,super recept.
jarka says
Moc děkuji Radko!
Katka says
Cookies jsou super – i s polovinou cukru jsou dost sladký 😉 Jen ani na 140 stupňů nedocílím bílého cukru po upečení. Tak nevím, jaké je v tom kouzlo? Horký vzduch? Netuším… ale vynikající je to i tak 😉
Jana says
Chuťové naprosto boží! 🙂 Jen teda se mi vůbec „neroztekly“ do placiček, ale zůstaly kulaté, takže z nich byly takové dýňové bochánky. Na chuti to neubralo, ale přemýšlím, čím by to mohlo být? 🙂
Tereza says
měkoučké, voňavé a moc dobré
Lucie says
Prosim, jak uchovavate, aby i druhy den byly ve stejne kondici :)? Jinak..vyborne!
jarka says
Milá Lucie, ve vzduchotěsné nádobě a obvykle v lednici. Pak na chvíli ven změknout. Mějte se!