Ahhh. Tak konečně. Dýně, podzimní recept. Docela jsem se na něj těšila. Z plánování 3 oslav během jednoho měsíce a pečení tří dortů jsem potřebovala změnu. Nebo se spíš vrátit do normálu. A tak jsem při první příležitosti nakoupila dýni a udělala si dýňové pyré. A hlavně taky naplánovala tolik receptů, že na vás budu dýni chrlit snad ze všech stran. Jste připraveni?
Pojďme si ale dát takové rozehřívací kolo. Přesně takový totiž tento recept na dýňovou bábovku je. Jednoduchý, rychlý, ale dokonalý. Prostě na začátek značka ideál.
Pokud to tedy máte stejně a už jste se nemohli dočkat dýňových receptů, zařaďte tuto bábovku hned na začátek. Určitě se k ní budete pravidelně vracet.
K její přípravě toho moc nepotřebujete. Tedy pokud máte hotové dýňové pyré a směs dýňového koření. Pokud ne, nahraďte koření ho v následujícím poměru: 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku a čtvrt lžičky mletého hřebíčku.
Hotová bábovka je neuvěřitelně vláčná a voňavá. Stačí jen pocukrovat a vychutnat třeba s latté nebo čajem.
- 115 g másla, změklého
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 80 ml mléka
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 250 g dýňového pyré
- 250 g špaldové mouky
- ½ ČL soli
- 2½ ČL prášku do pečiva
- 2½ ČL směsi dýňového koření
- *Pokud nemáte směs dýňového koření, poměr skořice, zázvoru, muškátového oříšku a hřebíčku najdete v textu.
- Troubu předehřejeme na 175 °C a bábovkou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse kuchyňského robotu utřeme cukry s máslem, přidáme vejce, jedno po druhém, prošleháme, mléko, vanilkový extrakt, dýňové pyré a pořádně prošleháme, aby se všechny suroviny spojily.
- V jiné míse smícháme všechny suché suroviny, tedy mouku, koření, sůl, prášek do pečiva. Důkladně promícháme.
- Suché suroviny opatrně vmícháme do mokrých, opatrně, ale důkladně promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Těsto nalijeme do připrvené formy a dáme péct.
- Pečeme cca 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed těsta není po vytažení suchá.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Jana Wertheimová says
vypadá krásně, určitě vyzkouším 🙂
Iva says
Hlásím, že upečena a to hned třikrát za sebou. Pokaždé se o ní někdo dozvěděl a chtěl také ochutnat. Úspěch veliký a především stoprocentní. Pomlaskával si i můj 72letý tatínek libující si především v tradičních chutích. Moc děkuji za recept a těším se na sušenky.
P.S. dala jsem na Vaše rady a letos jsem výrobu pyré nepodcenila a naplnila si s ním mrazák 😀
jarka says
Moc děkuji, Ivo! 🙂
Katka says
I když jsem až v akci z hrůzou zjistila, že jsme bez pečícího prášku, těsto bylo chuťově vynikající. Takže si zítra dojdu na nákup a bude dýňové repete 😀
jarka says
🙂