Začala sezóna švestek a to znamená jediné, knedlíky. Mám tady už recept na ty z bramborového těsta, ale ty z tvarohového patří taky mezi moje oblíbené. Jsou totiž rychlejší. A ty, když máte na přípravu obědu necelou hodinu, jsou úplně ideální.
Receptů na knedlíky z tvarohového těsta najdete na webu stovky. Každý bude trochu jiný. Jeden tvrdí používat zásadně dětskou krupičku, jiný hrubou mouku, jiný polohrubou mouku. Co je ale u těchto knedlíků zásadní, je tvaroh. Zapomeňte na tvaroh ve vaničce. Je zbytečně vodnatý a patlavý. Musíte použít kostku měkkého tvarohu. Ta je pro tyto knedlíky úplně ideální.
Já jsem si oblíbila do těsta přidat ještě změklé máslo, které se předem utře s vejci a pak tvarohem. Teprve až pak se zapracuje mouka. Postupně, protože kdybyste přidali všechnu hned na začátku, mohlo by být těsto sušší nebo knedlíky zbytečně tuhé. Přidávejte mouku tak dlouho, dokud těsto bude lepkavé. Ve finále by se s ním mělo dobře pracovat a mělo by být ohebné.
Ke švestkovým knedlíkům z tvarohového těsta se skvěle hodí klasická kysaná smetana, cukr a máslo; ale taky posyp máku s moučkovým cukrem nebo třeba skořice.
- 2 kostky měkkého tvarohu á 250 g, ne tvaroh ve vaničce
- 500 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 PL (15 g) másla, pokojové teploty
- špetka soli
- cca 20 - 30 švestek, vypeckovaných
- Změklé máslo a vejce ušleháme metlou až se spojí, přidáme tvaroh, sůl a znovu prošleháme.
- Postupně přidáváme mouku a zpracujeme do hladkého těsta (rukama na válu).
- Z těsta vypracujeme váleček, ze které krájíme plátky, do kterých balíme švestky.
- Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vody dokud nevyplavou na hladinu, cca 10 minut. Vyndáme cedníkem a necháme odkapatt, zároveň propícháme vidličkou nebo špejlí.
- Podáváme se smetanou, cukrem, máslem; ale i mákem nebo skořicí.
A co třeba nějaké jiné švestkové recepty? Mrkněte sem!
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář