Kdybyste věděli, kolik domácí zmrzliny vyprodukuju, asi byste se smáli. Možná si i ťukali na čelo. Jaro, léto, podzim nebo zima; je to úplně jedno. Zmrzlinovač je skoro pořád v pohotovosti, protože co kdyby. Co kdyby mě přepadla chuť třeba na … stracciatellu. I když proč na ni moc dobře nevím. Pro mě nikdy nebyla moc zajímavá. Dokonce bych řekla, že byla skoro až nudná. Prostě jen vanilková zmrzlina smíchaná s kousky čokolády. Co na tom?
Svůj názor jsem ale úplně změnila, když jsem udělala domácí. Stracciatella je v základu gelato, tedy tradiční italská zmrzlina, směs mléka, smetany a cukru, která vznikla v roce 1962 v Bergamu v severní Itálii. Teď patří asi mezi jednu z nejznámějších příchutí zmrzlin. Věděli jste, že čokoládové kousky nejsou ve skutečnosti jen nasekaná čokoláda, ale je předem rozpuštěná, která se do zmrzliny zamíchá v posledním kroku?
V těchto horkých letních dnech je recept na zmrzlinu snad i povinností. Pokud je vanilka a čokoláda vaše, tak neváhejte ani chvilku.
A taky nezapomeňte, že nemusíte mít zmrzlinovač, abyste si doma vykouzlili úžasnou domácí zmrzlinu. Tady najdete můj článek, jak ji udělat i bez něj. Já přípravu domácích zmrzlin miluju, mám totiž suroviny pod kontrolou a vím, že když chci udělat smetanovou, bude skutečně smetanová. Přesně jako tato stracciatella.
- 2 hrnky (480 ml) plnotučného mléka
- 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, 31%
- ⅔ hrnku (135 g) krupicového cukru
- 1 PL kukuřičného sirup
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený po délce a zrníčka vyškrábaná z obou polovin lusku
- špetka soli
- 3 žloutky
- 120 g kvalitní hořké čokolády, jemně nasekané
- 2 PL (30 g) másla
- Ve středně velkém hrnci smícháme mléko, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a sůl. Ohřejeme na středním stupni, pravidelně mícháme, dokud se cukr nerozpustí a směs je na hraně bodu varu. Sundáme z plotny a namočíme do ní vanilkové lusky a vyškrábaná semínka. Přikryjeme pokličkou a odstavíme na cca 1 hodinu. .
- V větším hrnci rozšleháme metlou žloutky.
- Mléčnou směs vrátíme na plotnu (lusky pořád ve směsi) a zahřejeme na středním stupni skoro k bodu varu. Postupně přidáme mléčnou směs do žloutků, tak na 4 krát, hrnek po hrnku a pořád mícháme. Tak se nám žloutky neuvaří.
- Potom hrnec s mléčnou směsí se žloutky vrátíme na plotnu a za stálého míchání zahříváme na nižším stupni, dokud směs nezhoustne. Pozor !!! směs se nesmí vařit !!!
- Potom směs procedíme přes jemné sítko a odstraníme veškeré kousky, které zbyly z vanilkového lusku. Přikryjeme pokličkou a necháme odstát 2 hodiny při pokojové teplotě. Potom v necháme vychladit nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, připravíme ji ve zmrzlinovači podle návodu.
- Zatímco se zmrzlina připravuje ve zmrzlinovači, připravíme čokoládu.
- Do menší misky vhodné do mikrovlnné trouby dáme máslo a čokoládu a rozehřejeme ji v mikrovlnné troubě cca 15 - 30 vteřin, vymícháme dohladka. Necháme lehce vychladit a potom dáme čokoládu do igelitového sáčku, kterému ustřihneme špičku. Skutečně jen malý kousek odstříhneme, protože čím větší, tím víc čokolády ze sáčku poteče a kousky be zmrzlině by byly moc velké. Na druhou stranu ani ne moc malý, tak cca půl centimetru.
- Když je zmrzlina ve zmrzlinovači skoro hotová, pomalu do ní vymačkáme čokoládu z igelitového sáčku, zatímco se zmrzlinovač pořád točí.
- Hotovou zmrzlinu přendáme do nádoby vhodné do mrazničky a necháme domrazit.
A co třeba jiné příchutě? Mrkněte na tyto!
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Veverka says
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je zmrzlina po vyjmutí z mrazáku tvrdá nebo má měkkou konzistenci jako například koupený zmrzlinový dort. U domácí zmrzliny jsem totiž měla problém s tím, že když jsem ji vyjmula z mrazáku, byla tvrdá jako kámen a musela jsem ji před podáváním nechat povolit. Děkuji.
jarka says
Dobrý den Věrko, dá se normálně hned porcovat. Mějte se!
Tereza says
Dobry den, tato zmrzka to skvela. Lehce jsem si ji poupravila podle sebe (dala jsem pulku cukru a datlovy sirup misto kukuricneho). A je to fakt bomba!
Zmrzlina says
Dobrý den,prosím o radu,co když nemám zmrzlinovač?Dá se zmrzlina hned do mrazáku? Stačí to?Děkuji Petra