Taky vám přijde skoro neuvěřitelné, že se příští úterý prázdniny překulí do své druhé poloviny? Mně tedy určitě, vždyť toho mám ještě tolik v plánu! Ani ne tak v kuchyni, v té se naopak v létě snažím trávit co nejméně času a když už něco vařím, tak časově co nejméně náročná jídla. A taky lehká. Jako třeba tento bulgur s cizrnou. Perfektně zapadne do obou kategorií, navíc je vegetariánský, dokonce i veganský.
Základem tohoto pilafu je samozřejmě bulgur, a taky cirzna. Dvě velmi zdravé potraviny. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů.
Cizrna, jinak taky římský hrách, je u nás tak trochu ještě nedoceněnou luštěninou. Hodně se používá ve ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni, nejznámější je asi pomazánka hummus. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. Říká se, že dokáže vegetariánům nahradit maso.
Pokud tedy hledáte na léto super rychlý, ale přitom lehký a kvalitní recept, toto je sázka na jistotu. Za 30 minut máte hotovo, a pak se už můžete věnovat jen tomu, co jste si na letošní léto naplánovali.
- 2 PL olivového oleje
- 1 červená cibile, nakrájená na drobno
- 1 červená paprika, nakrájená na menší kousky
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 2 ČL kumínu, římského kmínu
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1.5 hrnku hrubého bulguru
- 1 konzerva (á 400 g) nakrájených rajčat
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 konzerva (400 g) cizrny
- 1½ ČL soli
- ⅓ ČL čerstvě mletého černého pepře
- 2 PL čerstvé nasekané petrželky
- 1 PL čerstvé nasekané máty - podle chuti, nemusí být
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a papriku a za občasného míchání smažíme cca 10 minut.
- Přidáme česnek, kumín a protlak a smažíme asi 1 - 2 minuty, pak přidáme bulgur a za stálého míchání smažíme 1 minutu.
- Potom přidáme konzervu rajčat, vývar, cizrnu, sůl a pepř, zvýšime teplotu a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou, teplotu snížíme na nízký stupeň, a vaříme 15 - 20 minut, pak bez pokličky dalších minut 5 - 10 minut.
- Přidáme nasekanou petrželku (a mátu), promícháme a podáváme.
- Můžeme podávat jen tak nebo třeba se lžící kysané smetany.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Zdeňka Haškova says
Dobrý den, právě jsem dovařila pilaf podle vás a je to naprosta lahoda. Pro milovníky luštěnin jen doporučuji.
Radka says
Dnes jsem zkusila, pro dceru vegetariánku, moc se povedlo, výborné ?, děkuji za recept.
Liliana says
Pekný deň, koľko má byť toho bulguru? 1.5 hrnku hrubého bulguru?
Liliana says
Už vidím aj čiarku desatinnú 🙂