Ah, nevypadá ten koláč krásně?
Obvykle se nenechám unést něčím, jako je koláč, ale když se podaří takový fotogenický kousek, mám z toho radost. A vy určitě taky. Vždyť my všichni někdy potřebujeme recept na rychlý, univerzální, ale přitom působivý koláč. Koláč, kterým zaujmete, nebo který si uděláte pro radost. A když k tomu navíc zapadne do kategorie zdravější, ale bez toho, aniž by to ohrozilo jeho chuť, tím líp. Můj dnešní koláč je přesně takový.
Jiný, kdykoliv ho dělám. Na podzim se švestkami, v létě třeba s meruňkami. Mandle v těstu, ale i na povrchu se s meruňkami skvěle doplňují a jeho skvělou chuť podtrhnou. Určitě musím zmínit, že není přeslazený. Pokud znáte moje brownies nebo cookies, tak víte, že jsou hodně sladké. Pro někoho až moc. U tohoto koláče můžete namítat, že je naopak málo sladký. Neřekla bych. Ale použijte co nejzralejší meruňky.
I když jsem tento koláč zařadila do dezertů, nestydím se přiznat, že jsem si ho dala párkrát i k snídani. A to naprosto bez výčitek. A vy byste měli taky.
Koláč se taky dobře skladuje a přenáší, úžasně by se hodil i na nějaký ten letní piknik. Nejlíp samozřejmě chutná čerstvý, pokud vám zbyde, dejte ho do lednice a pak si ukrojený kousek nechte na pár vteřin ohřát v mikrovlnce. Bude chutnat, jako kdybyste ho právě vytáhli z trouby. Jak říkám, univerzální koláč.
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 90 g celých mandlí
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 110 g másla, změnklého
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 40 g medu
- 3 vejce
- 125 g bílého jogurtu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- čerstvé meruňky, vypeckované, rozpůlené
- 1 PL hnědého cukru na posypání
- plátky mandlí na posypání
- Troubu předehřejeme na 175° C a koláčovou formu vymažeme máslem.
- Do klasického mixeru dáme mouku a mandle, promícháme a rozmixujeme dohladka. Přendáme do větší mísy, přidáme sůl a prášek do pečiva, dobře promícháme.
- V míse kuchyňského robotu, nebo ručně, utřeme máslo, přidáme cukr, utřeme do pěny, potom med, znovu dobře promícháme, vejce, jedno po druhém, jogurt a vanilkový extrakt. Vždy dobře promícháme.
- Tekutou směs opatrně vlijeme do suché směsi a dobře, ale opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Těsto vyjijeme do připravené formy. Na těsto naskládáme meruňky, posypeme lžící cukr a plátky mandlí.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 30 až 45 minut.
- Před krájením necháme lehce vychladnout
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Paja says
Diky moc, koláč se povedl! Dala jsem méně cukru, med jsem nemela, ale nahrazují ho susenymi datlemi (staci par ks zalit horkou vodou a poté rozmixovat, klidne behem přípravy těsta spolu). Casto se mi stává, ze presne dodrzim pocty, ale celozrnna mouka se mi mnohem vic lepí, rozhodne tomu nemuzu rict “nalejte těsto”. Dneska to stejne, lhmota… ALE prihodila jsem na konci jedno vejce navic a super! Obrovsky vyskocil, priste muzu do své kulaté formy dat jen půlku testa a bude to taky OK ()