Na konci léta jsem byla tak nějak zavalená agendou běžných dní, prací a vůbec životem, že jsem neměla moc času, ani chuti nic vyvářet, natož péct. Tedy kromě nutného vaření. Ale jen co jsem skoro všechno počínaje prvním červencem hodila za hlavu, už jsem byla v kuchyni a vymýšlela, co udělat se vším tím rybízem, který se nám letos urodil.
Chystali jsme se zrovna stanovat a já potřebovala něco univerzálního. Něco, co se dobře skladuje a pohodlně převeze. A něco, čím udělám radost všem. A tak mě napadl rybízový koláč, tedy spíš řezy. Těsto má úžasnou máslovou a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s lehce natrpklou chutí rybízu. To nahoře není drobenka tak, jak znáte, ale je to těsto, které se na rybízovou náplň nadrobí. A potom ještě jednou zapeče.
Když si na ten koláč vzpomenu, tak mě ani nepřekvapuje, jak rychle se po něm zaprášilo. Jen pár kousků přežilo druhý den. Tak úžasný totiž je. Pokud máte tedy na zahradě ještě trochu rybízu, ani neváhejte udělat si tento koláč. Budete nadšeni. Garantováno.
- 425 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- 225 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
- 1 vejce
- 250 g rybízu
- 50 g krupicového cukru (až 100 g pro sladší variantu)
- 2-3 ČL kukuřičného škrobu
- 1 PL citrónové šťávy
- Troubu předehřejeme na 175 °C a plech velikosti 31 x 24 cm vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.
- Ve středně velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vidličkou vmícháme máslo, potom vejce, potom přendáme na vál a těsto zpracujeme. Pozor! těsto bude drobivé.
- Víc než polovinu těsta vtlačíme na dno pečícího plechu a pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Potom vyndáme a necháme lehce vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.
- V jiné míse opatrně smícháme cukr a škrob a lehce promícháme s rybízem a citrónovou šťávou. Rovnoměrně rozprostřeme na lehce vychlazený korpus. Navrch nerovnoměrně nadrobíme zbytek těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 - 45 minut nebo dozlatova.
- Před krájením necháme zcela vychladnout.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lucie Betlachová says
Jarko, chutná mi podobně jako linecký koláč, je to možné?
jarka says
To mě ani nenapadlo, Lucko 🙂
Kačka says
Mě napadlo hned, že to bude podobné, když sem četla ingredience na těsto 🙂