Jak jste strávili minulou neděli, mám na mysli Den otců? V Čechách se tento svátek slaví spíš ojediněle, ale my mezi ty slavící patříme. A tak jsme s holkama zavřely do kuchyně a přichystaly pro jejich tatínka velkou dobrotu. Dekadentní čokoládový cheesecake. To, že z něho bude mít radost bylo dopředu nad slunce jasné. Je v něm totiž skoro půl kila kvalitní čokolády a koho byste tímto urazili?
Kdykoliv je to možné, snažím se holky zapojit. Kolikrát samy chodí s nápady, že bychom mohly něco upéct. Míchání, šlehání, kvedlání, a poslední dobou — i ochutnávání (těsta), to je jejich. A nejinak tomu bylo i u tohoto cheesecaku. Vybrala jsem si ho pro svůj poslední recept s robotem KitchenAid. A když poslední, tak jsem pro vás připravila i video, abyste viděli jak úžasně šlehá. Začněme ale popořádku.
Ke šlehání je potřeba šlehací metla.
A už jsem vám říkala, jak úžasné pomocnice mám?
Nejdříve ušleháte smetanový sýr s cukrem a vajíčkem. Pořádně, úplně dohladka. Nejlepší je použít sýr při pokojové teplotě.
Potom vmícháte kakaový prášek a rozpuštěnou vychlazenou čokoládu, která je ale stále v tekutém stavu.
Směs bude relativně tekutá. Nalijeme ji na připravený korpus, uhladíme a šup s dortem do trouby. Peče se přibližně jednu hodinu. Tak jako u každého cheesecaku, nezapomeňte na vychlazení v lednici minimálně přes noc. Do lednice by měl jít ale cheesecake pokojové teploty, nechte ho tedy nejdříve vychladnout na lince 3 až 4 hodiny a teprve až potom ho dejte do lednice.
Aby bylo čokoládové dílo dokonáno, doporučuji na něj dát čokoládovou polevu. Kromě toho, že je dokonalá, tak zakryje i případné nedostatky. Tím myslím, že vám může třeba cheesecake prasknout a polevou to zakamuflujete. Každopádně i polevu je třeba nechat potom na cheesecake vychladnout, stačí ale už jen hodina.
- 250 g čokoládových sušenek (např. Bebe, Oreos), rozemleté
- 1 PL krupicového cukru
- 85 g másla, rozpuštěného
- špetka soli
- 300 g mléčné čokolády (kvalitní, klidně půl na půl hořké a mléčné), nasekané
- 900 g smetanového sýru (např. Lučina smetanová, Philadelphia, nebo je možné použít plnotučný tvaroh, odkapaný) *
- 250 g krupicového cukru
- 30 g kakaového prášku
- 4 velké vejce
- 180 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
- 170 g mléčné a hořké čokolády, nasekané na kousky
- 1 PL cukru
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
- Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme zcela vychladnout.
- Teplotu trouby udržujeme na 175°C.
- g čokolády rozpustíme/ rozehřejeme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a vymícháme do hladka. Vychladíme, aby byla vlažná a stále tekutá.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
- Postupně přidáváme cukr a kakaový prášek a po každém přidání řádně prošleháme.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
- Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.
- Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu.
- Vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Potom nožem cheesecake odříznete od stran formy a vyndáme cheesecake z formy. Necháme ho vychladit při pokojové teplotě. Potom přikryjeme víkem nebo fólií a přes noc ho vychladíme v lednici.
- Druhý den připravíme polevu. V menším hrnci smícháme smetanu, čokoládu a cukr. Zahřejeme, až se čokoláda rozpustí a vymícháme ji dohladka. Necháme lehce vychladit. Potom směs nalijeme na cheesecake a rozetřeme do stran. Opět necháme vychladit, cca 1 hodinu.
- Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.
* Levnější varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu. (Mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavili přebytečné vody.
Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!
Upozornění: Robot KitchenAid byl zapůjčen k testování od AP Servis, nicméně všechny názory jsou mé vlastní.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Ivča says
Právě jsem ho vytáhla z trouby ,vypadá to dobře,poleva vypadá taky supr ,takže napíšu jak jsem dopadla ,dělám variantu s tvarohem a 1 ks žervé .
Nevím jak se vkládá fotka ?
Ivča says
Je úžasnej !!!
jarka says
Moc děkuji Ivčo! 🙂
Zdena Kusová says
Dobrý den,tak po tomto robotu mé srdce prahne už nějakou dobu. Mám od této značky ruční šlehač, ale robot je prostě pohádkový. Můžu se prosím zeptat, kterou typovou řadu máte? Váhám nad velikostí, ale ráda peču a tak si říkám že bych asi mohla koupit i nějaký větší.
Přeji Vám příjemný den a děkuji za odpověď.
jarka says
Milá Zdeno, já ho měla jen zapůjčený od AP Servis, psala jsem tady 🙂 http://www.chute-sveta.cz/pena-tiramisu/ Bylo to artisan, myslím jeden z těchto https://www.spotrebice-whirlpool.cz/produkty/podle-znacek/kitchenaid/male-spotrebice/kuchynske-roboty/ a velikostí naprosto vyhovující. Pokud do něho půjdete, myslím, že nebudete zklamaná 🙂 Mějte se krásně!