Salátová sezóna je v plném proudu a u nás to platí dvojnásob. Jakmile je léto za rohem, začnu být saláty doslova posedlá. Jsou sice dny, kdy ve večerním shonu hodím na talíř směs salátových listů, nejradši špenátu a rukoly, doplním rajčaty, okurkou, paprikou a dochutím zajímavým dresinkem. Samozřejmě domácím. Ale pak jsou dny, kdy si se salátem vyhraju a doslova ho vymazlím. To na stopro platí o tomto.
Jen se na něj podívejte. Ty barvy! A hlavně, ta chuťová kombinace.
Směs salátových listů, avokádo, mango, sýr feta, sušené brusinky a (loupaná) slunečnicová semínka. Zalijte dresinkem z jogurtu a nemletého máku a luxusní salát je na světě.
Tento dresink je zase další variací makového dresinku. Mám tady už celkem dva, ale jen tento je krémový. Je v něm jogurt a je jedno, jestli použijete nízkotučný nebo plnotučný.
Pokud na salátech ulítáváte jako já, rozhodně si tento musíte udělat. Překvapí vás, jak se k sobě chutě hodí a v jaké harmonii jsou. Mám to štěstí, že moje rodina posedlost zeleninou a zeleninovými saláty sdílí. Moje dcery doslova milují všechnu zeleninu (a ovoce) a musím říct, že v tomto mám asi opravdu štěstí. Žádné nucení, ale zelenina je to první, co z jejich talíře zmizí.
Pokud doma třeba nemáte vysloveně milovníka zeleniny, ale pár přírodních vitamínů by se hodilo, zkuste tento salát. Nebo ji připravte jako předkrm nebo přílohu na nějakou grilovací párty. A pak jen pozorujte, jak se všem dělají bouůe za ušima.
- 120 g salátových listů (špenát, rukola, apod.)
- ½ zralého avokáda, nakrájeného na kostičky
- ¼ zralého manga, nakrájeného na kostičky
- 50 g sýru feta, rozdrobeného mezi prsty
- 2 až 3 polévkové lžíce sušených brusinek
- 1 až 3 polévkové lžíce slunečnicových semínek
- ¼ středně velké cibule, nakrájená nadrobno
- 120 g bílého jogurtu
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 60 ml jablečného octa (nebo octa z bílého vína)
- 50 g cukru krupice nebo medu
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice (nebo dijonské)
- ½ čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce máku, nemletého
- Smícháme a naaranžujeme do mísy nebo na talíř.
- Všechny suroviny kromě máku rozmixujeme v mixeru skoro dohladka. Přidáme mák, dobře promícháme a před podáváním necháme alespoň 10 minut odležet.
Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
bevedo says
Super tip na salát. Přesně jak píšeš začínám nám salátová sezóna tak se těším na další inspiraci co udělat 🙂