Dneska jsem pro vás upekla chleba. Nebylo to sice v plánu, ale prostě jsem ho upekla. Byl totiž druhý květnový svátek a já nějak nedomyslela zásoby, když bylo zavřeno. Ale co, na kuchyňské lince se mně pořád vyjímá robot KitchenAid a tak jsem ho znovu otestovala. A znovu jeho kynucí schopností. A znovu mě nezklamal.
Tentokrát jsem se pustila do klasiky. Bílého toastového chleba. Nějaké celozrnné tu už mám, dávám jim i přednost, ale někdy mám chuť vysloveně na bílý. Stačí mně si ho namazat máslem a už se unáším.
Pokud máte toastový chleba rádi, zkuste si udělat domácí. Budete překvapeni, jak jednoduchý je. Vsadím se, že všechny suroviny máte doma.
Z droždí, vody a cukru si připravíte kvásek, který potom smícháte s ostatními surovinami.
Zapnete robot, necháte tři, pět minut míchat a budete překvapeni, jak krásně se všechny suroviny spojí. Moje těsto bylo naprosto dokonalé, aniž bych musela přidávat další mouku, nebo naopak vodu.
Necháte při pokojové teplotě hodinu a půl až dvě hodiny vykynout.
Z těsta vyválíte placku stejné šířky jako bochníkové formy a napevno srolujete.
Srolované těsto vložíte do připravené formy a necháte opět vykynout, přibližně třicet minut. Doba akorát dlouhá na rozehřátí trouby.
Po upečení je třeba chleba nechat vychladnout, nejdřív pár minut ve formě, pak vyndat z formy a nechat ho zcela vychladnout na mřížce. Doporučuji krájet bochník úplně vychladlý, ale chápu, že jen málokdo dokáže odolat. Já tedy těžko.
Nám chutnal ke snídani otoastovaný, potřený marmeládou, namazaný máslem nebo třeba arašídovým máslem. Jinak si z něho ale můžete udělat klasický sendvič se šunkou a sýrem. Až si ho uděláte, tak možná zjistíte, že toastový chleba z obchodu už vlastně vůbec nepotřebujete.
Veselé pečení!
- ½ hrnku (120 ml) teplé vody
- ½ kostky (cca 20 g) droždí
- 3 hrnky (360 gramů) hladké mouky
- 1 vejce
- 1 ČL soli
- 1½ PL cukru
- ¼ hrnku (56 gramů) rozpuštěného másla
- ¼ hrnku (60 ml) mléka
- Do hrnku dáme vodu, 1 ČL cukru a droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 5-10 minut. .
- Do mísy kuchyňského roboru s hákem na hnětení (nebo ve větší míse) přidáme mouku, vyhloubíme uprostřed, přidáme vejce, mléko, zbytek cukru, máslo a kvásek.
- Hněteme, nejdříve na nižší stupeň, cca 3 až 5 minut, potom na střední dokud se z těsta nevytvoří měkká a pružná koule.
- Zpracované těsto vložíme do mísy a necháme cca 1½ - 2 hodiny kynout.
- Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme troubu na 175 °C.
- Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
- Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm), kterou jsme před tím lehce vymyzali máslem.
- Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 kynout.
- Pečeme 30 minut do zlatova. .
- Před vyndáním z formy ho necháme lehce vychladnout.
Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!
Upozornění: Robot KitchenAid byl zapůjčen k testování od AP Servis, nicméně všechny názory jsou mé vlastní.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Petra Pavlíčková says
Prosím., kam se vlastně dává to mléko? Do těsta? V jiném receptů mlékem potírají před pečením, tak si nejsem jistá. Dekuju Petra
Tereza says
Dělala jsem ho poprvé a musím říct,že mě zklamal…po rozkrojení šíleně páchne,troufám si říct,jako kdyby kvasil. Vše jsem dělala podle receptu,podruhé už ho asi dělat nebudu…
Věra says
Úžasný chlebík. Moc se povedl a hned jsem dělala druhý. Děkuji za skvělý recept a i za celé Vaše stránky. Co jsem je objevila, není dne, abych se neinspirovala.
Barbora says
Chleba jsem dělala podle receptu a byl super ? když jsem ho pekla podruhé, vyměnila jsem mouku za celozrnou špaldovou a dala do nej slunečnicové semínko ? a byl naprosto a doslova k sežrání.
jarka says
Moc děkuji, Barboro!
Věra says
Dobrý den,ráda bych vyzkoušela,ale nemam robot a ručně se mi do toho nechce.Šel by chlebík uhnětat v domácí pekárně popř.i upéct?
jarka says
Bohužel nemám vůbec zkušenosti s pekárnou 🙁 takže neporadím 🙁
Kej says
Je to zamichane za chvilku. Ja taky nerada delam kynute testo ručně, ale tohle bylo hned a krasne vykynulo.
Lucie says
Mohu udělat chleb i v domaci pekarne
Katka says
Tousťák je výborný! Vyzkoušela jsem dost chlebíků, ale tenhle je nejlepší❤️