Na dnešní pátek pro vás mám tak trochu jiný recept. Není na jídlo, ale na domácí modelínu. Nebo taky play-doh. Sice se z ní nenajíte, ale radost určitě udělá. Minimálně vašim dětem.
Musím se ale k něčemu přiznat. Modelínu moc nemusím. Jasně, je super, co se z ní dá vyrobit a jak úžasně rozvíjí tvořivost dětí, ale… Ale nalepené kousky na koberci mě lehce zvedají ze židle. Zvláště na tom s dlouhým vlasem. Na ten v obýváku už jsem radši rezignovala.
Ale jak to bývá, holky modelínu milují. Válení, vykrajování, tvoření postaviček, to je jejich. Z petrobarevné modelíny sice do deseti minut udělají hnědou kouli, ale modelovat by mohly od rána do večera. A tak je spotřeba modelíny u nás docela velká. I proto ji nekupuju v obchodě, ale dělám si ji doma. Nebo spíš děláme. Zapojím holky do výroby a pořádně se u toho vyřádí.
Výroba domácí modelíny je jednoduchá, levná, zvlášť když vezmete, kolik parády z jedné dávky uděláte. A nesmím zapomenout, že taky zdravá. Tím myslím, že máte přehled, co v ní je a kdyby se stalo, že by si na ní děti náhodou pochutnaly, žaludek jim pumpovat nebudou.
A co tedy k její výrobě potřebujete? Mouku, vodu, sůl, vinný kámen a potravinářské barvivo, nejlepší je gelové. Vinný kámen se používá ke kypření potravin a velmi jednoduše lze říct, že je to bezfosfátové kypřidlo. Koupíte ho v prodejnách se zdravou výživou, ale třeba i v DM drogerii.
Všechny suroviny smícháte v hrnci a za stálého míchání vaříte, až začne hmota houstnout. Musíte skutečně pořád míchat, aby se vám nepřipálila. Sundáte z plotny a necháte ji zcela vychladnout, rozdělíte na potřebný počet dílů a vpracujete do ní potravinářské barvivo. Za 15 minut máte hotovo a odpoledne plné radosti může začít.
Neříkala jsem, že z ní do deseti minut udělají hnědou kouli?
- 1 hrnek (125 g) hladké mouky
- 1 hrnek (240 ml) vody
- ⅓ hrnku (90 g) soli
- 2 ČL vinného kamene
- 1PL (15 ml) oleje
- Všechny suroviny kromě barviva smícháme ve středně velkém hrnci.
- Zahřejeme na nižším stupni a pořád mícháme.
- Jakmile začne směs houstnout, stále pořádně mícháme, aby se nepřipálila dokud nemá správnou konzistenci modelíny.
- Necháme vychladnout.
- Rozdělíme na potřebný počet dílů a do každého vmícháme potravinářské barvivo podle libosti dokud není syté podle našich představ.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Napsat komentář