(Tento příspěvek vznikl ve spolupráci AP Servis, se kterým jsem se spojila, abych pro vás otestovala robot KitchenAid Artisan)
Je to jako kdybych tvrdě usnula a probudila se v ráji dezertů.
Na kafi vysloveně neulítávám, i když přes den bez problému vypiju dvě až tři. Do oblíbeného latté si musím dát 2 lžičky cukru. Jinak si na něm nepochutnám. Proto jsem ho radši přestala pít. Když si vynásobíte počet latté počtem lžiček, musí vám být jasné proč. Kafe nepotřebuju k nastartování ani k oživení během dne. Jeho vliv na můj nízký tlak se stejně rovná nule, protože po něm standardně naměřím maximálně sto na šedesát nebo během pár minut usnu. I tak mám ale kafe ráda. Hlavně jeho vůni. V kavárnách bych mohla trávit celé dny. Koneckonců mám ráda i jeho chuť, ale jen v té slabší podobě. Jako třeba v této pěně alá tiramisu.
Když jsem dostala do ruky tento robot KitchenAid, dlouho jsem nepřemýšlela, co bude jeden z prvních testovacích receptů. Mezi nejsilnější stránky KitchenAidu patří právě šlehání a tak bylo rozhodnuto. Jak jinak otestovat šlehání, než u šlehačky?
Tento recept je hlavně o šlehání. Nejdřív ušleháte cukr s mascarpone a přidáte pár lžic kafe podle chuti. Já přidávála jednu, ale klidně dejte i tři nebo čtyři nebo si kafe udělejte silnější. Použila jsem klasickou šlehací metlu a výsledná směs byla perfektně nadýchaná. Co se mně moc líbilo bylo, že – jak se píše v manuálu – tvar mísy je uzpůsoben tak, abyste co nejmíň museli stírat směs ze stran, kterou šleháte. Maximálně jednou, dvakrát. Musím potvrdit, že je to pravda. Šlehaná směs se drží ve spodní části mísy, nikde nestříká, a to ani při vysokých otáčkách.
Takto ušlehanou směs dáte do mísy, odložíte, a v čisté míse vyšleháte šlehačku. Na ni jsem byla opravdu zvědavá. Ale zase mě robot nezklamal. Postupně jsem zvyšovala otáčky až na nejvyšší stupeň a za pár minut měla úžasně tuhou šlehačku. Tady je třeba jen dávat pozor, abyste šlehačku nepřešlehali a místo šlehačky si neušlehali máslo. Může to být skutečně otázka několika vteřin, tak při šlehání šlehačky od robotu určitě neodcházejte, ale pořád se dívejte, jak se mění konzistence.
(Někde jsem četla, že pokud byste šlehačku přece jen přešlehali, mělo by to spravit přidání jedné, dvou lžič šlehačky v tekutém stavu a zase šlehat nanovo.)
Ušlehanou šlehačku potom opatrně vmícháte do směsi mascarpone a máte skoro hotovo. Připravte si zdobící (nebo igelitový) sáček, naplňte ho směsí, ustřihněte špičku a rovnoměrně směs rozdělte do 4 sklenic o objemu 2 dcl. Každá vrstva by měla mít přibližně jeden a půl a až dva centimetry, potom posypte kakaem, potom zase vrstva pěny, kakao, a tak dál, až směs spotřebujete. Úplně nahoře by vám měla zůstat vsrtva pěny, kterou můžete znovu posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
A je to. Úžasný dezert, kterým ohromíte návštěvu nebo kterým si bez pochyby zlepšíte den. A přitom máte za deset nebo patnáct minut hotovo. Skleničky s naporcovanou pěnou uchovávejte v lednici, kde vám vydrží několik hodin.
Jak jsem říkala, jako kdybych tvrdě usnula a probudila se v ráji dezertů.
Upozornění: Robot KitchenAid byl zapůjčen k testování od AP Servis, nicméně všechny názory jsou mé vlastní.
- 20 - 50 ml espressa, vychlazeného (nebo 1½ ČL instantní kávy rozpuštěné v 60 ml horké vody, vychlazené)
- 1 hrnek (240 m) smetany ke šlehání, alespoň 31%
- 250 g mascarpone
- 1¼ hrnku (155 g) moučkového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL (15 g) kakaového prášku
- 2 PL strouhané čokolády (použila jsem hořkou)
- V míse kuchyňského robotu ušleháme mascarpone s cukrem, přidáme 1 PL (podle chuti až 3 nebo 4 PL) kávy, vanilkový extrakt a vyšleháme. Přendáme do mísy a odložíme na chvilku stranou.
- V umyté míse kuchyňského robotu vyšleháme smetanu ke šlehání dotuha.
- Vyšlehanou šlehačku opatrně vmícháme do směci mascarpone, opatrně, ale důkladně promícháme.
- Směs naplníme do igelitového sáčku, odstřihneme špičku a rovnoměrně rozdělíme do 4 sklenic o objemu 2 dcl.
- Postupně dávkujeme tak, aby každá vrstva měla přibližně jeden a půl a až dva centimetry.
- Každou vrstvu posypeme kakaem, potom zase dáme další vrstvu pěny, kakao, a tak dál, až směs spotřebujeme. Úplně nahoře zůstane vsrtva pěny, kterou můžeme znovu posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
- Připravený dezert ihned podáváme nebo uchováváme cca 4 hodiny v lednici.
Pokud tento recept uděláte, nezapomeňte ho vyfotit a přidejte k němu hastag #chutesveta. Jsem zvědavá, co vaříte a pečete!
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Štěpánka says
Vypadá báječně, vyzkouším! 🙂