Zvedněte ruku, pokud jste si mysleli, že jsem na vás zapomněla? Nebo, že to pomalu balím. No, ve skutečnosti v tom druhém případě byste bohužel nebyli moc daleko od pravdy. Ale něco se ve mně zlomilo. Nakopla jsem se a konečně ke zdárnému konci dotáhla dlouho připravovaný makeover blogu. Líbí se vám? Nekriticky řeknu, že mně moc 🙂 Sice je tam ještě pár drobností, které chci vylepšit, ale to můžu dělat postupně.
Každopádně tento makeover je pro mě velkou vzpruhou. Znamená, že se k psaní receptů chci zase vrátit v pravidelnějším režimu. Baví mě to, je vás tady hodně a hlavně, dělám to pro vás. 🙂 Ale znáte to. Občas si rvu vlasy, že na to nemám čas, nemám inspiraci a všechno ostatní je samozřejmě důležitější než blog. Když jsem nad tím přemýšlela, tak jsem si uvědomila, že moje nechuť byla spojená právě s tím, jak blog vypadal. Nelíbil se mně, a proto mě do něj nebavilo ani nic psát. Ale s tím je konec. Z tohoto designu jsem fakt nadšená. Trávila jsem nad ním večery několika posledních týdnů, ale když jsem ho před pár dny poslala do světa, spadl ze mně stres z blogování. Vážně mě to nakoplo, a těším se na recepty, které sem pro vás budu přidávat.Jako třeba tuto roládu. Hodí se skvěle na malou oslavu, nebo třeba v neděli po obědě. Já touto roládou oslavím tedy svoje znovuzrození, nebo spíš znovuzrození blogu. Doufám, že se vám (blog) líbí a budete se vracet. 🙂
Krásný víkend!
PS. Na roládu jsem natřela čokoládu rozpuštěnou se ztuženým tukem, v nějakém normálním poměru. Do receptu jsem to ale nepsala. Můžete si ale jenom pocukrovat nebo posypat kakaem.
- ¾ hrnku (95 g) dortové hladké mouky
- ¼ hrnku (30 g) holandského kakaa
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 4 vejce
- ¾ hrnku (150 g) krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL instantní kávy
- ¼ hrnku (56 h) másla
- 55 g čokolády
- 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31%
- ¼ hrnku krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Troubu předehřejeme na 180 °C a klasický velký plech vyložíme pečícím papírem a ještě k tomu nastříkáme olejem ve spreji nebo pomažeme lehce máslem.
- V jedné míse smícháme suché suroviny, tedy, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, kakao a dobře promícháme.
- V jiné míse ušleháme metlou (nebo v míse kuchyňského robotu) vejce s cukrem do pěny. Přidáme vanilkový extrakt, ve kterém jsme rozpustili ½ ČL instantního kafe, a opět důkladně prošleháme.
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme máslo spolu s čokoládou, cca 30 - 60 s, dobře promícháme dohladka. Necháme lehce vychladnout. Potom přidáme do mokré směsi vajec s cukrem a prošleháme.
- Suché přísady přidáme do mokré směsi, opatrně, ale důkladně promícháme.
- Těsto nalijeme na připravený plech a těsto rovnoměrně rozetřeme.
- Pečeme 10 až 12 minut.
- Zatímco se roláda peče, připravíme si slabou utěrku. Tu rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem.
- Jakmile je roláda upečená, okamžitě ji na papíru (opatrně) vyndáme z plechu a položíme ji na připravenou utěrku. Opatrně sundáme papír.
- Roládu srolujeme do utěrky po kratší straně. Necháme vychladnout.
- Zatímco roláda chladne, připravíme si náplň.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanu s cukrem a vanikovým extraktem dotuha. Jen pozor! abyste smetanu nepřešlehali.
- Jakmile je roláda vychlazená, naplníme ji krémem. Roládu opatrně rozbalíme z utěrky, potřeme rovnoměrně krémem a opět stejně srolujeme.
- Roládu zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 1 hodinu vychladnout.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Lucie says
Super že pokračujete, Vaše recepty jsou super!
jarka says
Moc děkuji, Lucie! 🙂 Mějte se krásně!
Martina says
Paráda. 🙂 Moc hezké stránky, jsem ráda, že jste na nás nezanevřela. 🙂 Moc ráda chodím na Vaše stránky hledat inspiraci, co uvařit.
jarka says
Moc děkuji, Martino! 🙂 Mějte se krásně!
Martina says
Jsem ráda, že jste chytla druhý dech a budete nás znovu zásobit dobrotami. I bez novinek je pořád z čeho vybírat, ale je pravda, že před Vánoci jsem s novou inspirací na cukroví počítala, některé Vaše starší recepty jsou u nás již stálicí.
Přeji mnoho inspirace a chuti do sdílení.
jarka says
Moc děkuji, Martino 🙂 Budu se snažit 🙂 Mějte se krásně!
Katerina says
Zdravím, chci se zeptat zda muzu použit klasickou hladkou mouku nebo musí byt vyloženě dortova.
Děkuji 🙂
jarka says
Milá Kateřino, můžete, s tou dortovou je jen taková nadýchanější. Mějte se krásně!
Lucie says
Moje první roláda – a fakt super, sice se mi moc nepodařila srolovat, ale chuťově vynikající. Děkuji !!!!
jarka says
Moc děkuji! 🙂