Doufám, že vás letos dýně ještě neomrzela, protože já jsem se s ní docela rozjela. Jen co jsem spotřebovala první zamrazenou várku, už jsem připravovala druhou. Tentokrát v takovém množství, že ji budeme jíst asi až do Vánoc. I když, to asi přeháním. Jen se snažím říct je, že kouzlení s dýní miluju. Asi to bude kombinací koření, jehož chuť mám ráda, a určitě to bude i kombinací surovin, které dýni skvěle doplní. Jako například čokoláda. Pamatujete si na tento dýňovo-čokoládový koláč? Pokud u něho vám nikdo nevěřil, že je v něm dýně, tak o tomto to plaít dvojnásob. Tento je jeho čokoládovější sourozenec.
Tento koláč je tak akorát sladký. A to si představte, že v něm není žádný přidaný cukr, tedy kromě té trochy v korpusu. Na náplň jsem použila jen hořkou čokoládu a jinak ho osladila pouze dýně jako taková.
Pokud tedy patříte mezi milovníky (hořké) čokolády nebo je máte ve svém okolí, určitě zpozorněte. Tento koláč totiž nadchne. Do korpusu přidejte ořechy, například vlašáky, ale skvěle by se hodily i pekanové a klidně i mandle nebo lískové. Zkrátka co máte po ruce.
{ další } dýňovo-čokoládový koláč
Ingredients
na korpus:
- 225 g máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 1/2 hrnku (120 g) ořechů, např. vlaškých, mandlí, apod., rozemletých
- 113 g másla, rozpuštěného
- 2 PL hnědého třtinového cukru
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1/8 ČL soli
na náplň:
- 3/4 hrnku (180 ml) smetany, 31%
- 1/4 hrnku (60 ml) plnotučného mléka
- 2/3 hrnku (160 g) dýňového pyré
- 255 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 2 vejce
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ČL dýňového koření
- 1 polévková lžíce bourbonu (nebo vanilkový extraktu)
Instructions
- Troubu předhřejeme na 165 °C.
- Smícháme rozemleté sušenky, ořechy, koření a cukr s rozpuštěným máslem. Promícháme.
- Směs vtlačíme na dno a do stran koláčové formy, vel. 20 - 24 cm.
- Upečeme v troubě cca 8 -- 10 minut a necháme zcela vychladnout.
- Troubu snížíme na 125 °C.
náplň:
- Mléko a smetanu nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě dokud nezačne bublat. Přidáme nasekanou čokoládu, necháme chvíli odstát a potom vymícháme metlou dohladka.
- Mezitím rozšleháme vejce spolu s dýní a kořením v misce. Postupně vmícháme čokoládovou směs a vždy dobře promícháme. Nakonec vmícháme bourbon nebo vanilku.
- Nalijeme do vychladlého korpusu a pečeme v předehřáté troubě cca 35 - 45 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a vychladit dáme do lednice alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
Elena says
Jarko, děkuji za další skvělý recept. Koláč měl u nás obrovský úspěch. Zkoušela jsem i první verzi receptu, ale tento je mnohem lepší 🙂 Do korpusu jsem dala mleté mandle a 100g sušenek nahradila mletými ovesnými vločkami.
Niky says
Koláč jsem vyzkoušela a zmizel během jednoho dopoledne! Je výborný, dýni i čokoládu miluju, a takhle společně je to úplný ideál!! Děkuji za skvělý recept! 😉
jitka says
Taky souhlasím že tento recept nám chutnal víc než ten první,hlavně tu úžasné těsto s ořechy je tak jemné,křehké….není co dodat.