Představuji vám dokonalou podzimní snídani. Bez nadsázky. Kdybyste tento podzim plánovali jen jeden podzimní recept z dýně, měl by to být tento. U nás byl tento sladký chleba byl trefou do černého. Lehce otoastovaný a namazaný máslem, které se něj úžasně vsákne, a k tomu nejlíp teplý čaj. Už teď se mně zase sbíhají sliny.
Že mají moje holky rády skořici je věc veřejná, ale že ji milují tak, jako já, jsem netušila. I když, v tomhle receptu ji nejde nemilovat. Uděláte si kynuté těsto s dýňovým pyré, které rozválíte na větší obdélník. Ten by měl být tak široký, jako vaše forma, v tomto případě 26 cm. Dlouhý si ho udělejte podle libosti, klidně třeba 40 centimetrů, protože čím delší bude, tím víckrát budete točit skořicovou vrstvu a tím víc skořice tam budete mít. A pak nechejte lehce nakynout a upečte dozlatova. Po upečení ale hlavně odolejte a nekrájejte ho teplý, aby se nesrazil. Nehte to dobře vychladnout, protože ho nakonec stejně zase ohřejete, tedy rozpečete v toastovaci. A pak to máslo. Totální výhra. Tak co, přesvědčila jsem vás?
kynutý dýňový chléb se skořicí
Ingredients
těsto:
- 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, plus 1 ČL
- 1 vejce
- 1 hrnek (240 g) dýňového pyré
- 1 ČL skořice
- 1 ČL dýňového koření
- 1 ČL soli
- 3 1/2 - 4 hrnky (435 - 500 g) hladké mouky
- 1 PL melasy
- 1/2 ČL soli
- 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty
náplň:
- 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
- 2 PL skořice
na potření:
- 1 vejce
- 1 PL vody
Instructions
- Z mléka, 1 ČL cukru a droždí uděláme kvásek.
- Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr, přidáme dýňové pyré a melasu. Dobře promícháme.
- Přidáme kvásek a promícháme.
- Mouku smícháme se solí, kořením, skořicí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
- Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Nakonec vmícháme máslo nakrájené na kousky a znovu uhněteme. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
- Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
- Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
- Na těsto rozetřeme změklé máslo.
- Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto.
- Těsto pevně srolujeme.
- Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
- Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180° C.
- Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.
- Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.
- Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
- Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.
katarina says
Byla jsem Velmi Velmi pochválená i … Jeste mi zatroubili fanfárky … :).