Určitě to znáte. Chcete zkusit něco nového, ale máte obavy s jakou to bude přijato. Zvláště pokud máte malé děti. Dáte jídlo na talíř a pak čekáte na odezvu. Obvykle to dopadne dobře, ale někdy, někdy prostě přijde všeříkající výraz, že tohle tedy ani náhodou jíst nebudu. A když nechce ta starší, tak ani mladší. A tak přejdete k diplomacii. Jednu lžičku, a když to nebude chutnat, jíst to nemusíš. Jasně, musím to zopakovat aspoň desetkrát, ale pak tu první lžičku pozře. A pak druhou, pak třetí, a čtvrtou a najednou je talíř prázdný. Mami, podívej, podívej, já už mám snědeno. O přidání si sice neříká, ale pro mě je to jasná výhra.
Tak takhle nějak to u nás vypadalo při servírování těchto lasagní. Já sama jsem se na něj tak těšila, o tom, jak bude chutnat jsem měla jasno už při sestavování surovin, a to že budeme u stolu bojovat, mě ani ve snu nenapadlo. Lasagne servíruju pravidelně, rajčatové omáčky taky a tak vůbec nemůžu říct, v čem byl zádrhel. Naštěstí se vyřešil dřív, než jsem nad ním vůbec mohla přemýšlet, protože by byl hřích, kdybych musela toto jídlo na nějakou dobu uložit do šuplíku.
Na tomto jídle se prostě nedá nic zkazit. Příprava je sice v několika krocích, ale ve skutečnosti je hrozně jednoduchá. Začnete tím, že si uvaříte lasagnové nudle. (Tedy za předpokladu, že už máte uvařenou omáčku marinara z minula, že?) Mezitím si smícháte suroviny na náplň a na dno zapékací mísy dáte první polovinu omáčky.
Na uvařené nudle rovnoměrně rozložíte náplň a opatrně, ale pevně srolujete. Rolky pak jednoduše naskládáte do zapékací mísy, navrch dáte znovu omáčku a voilà, máte hotovo.
Před zapečením můžete rovnou posypat sýrem, nebo nejdřív zapéct půl hodiny a potom na posledních 10 minut dát sýr.
Pokud hned posypete sýrem, určitě zapékací mísu přikryjte poklicí nebo alobalem.
A výsledek? Totální bomba. Roztavený sýr, těstoviny, rajčatová omáčka. Dokonalé comfort food. Tak tohle do šuplíku nebudu dávat ani náhodou. I kdybych to dětí měla nasoukat. Ale naštěstí nemusím.
Podávejte se sálátem nebo třeba česnekovou bagetou.
Lasagnové rolky se špenátem a ricottou v omáčce marinara
Ingredients
- 750 g ricotty
- 300 g strouhané mozzarelly
- 300 - 350 g mražených sekaných špenátových listlů, rozmrazených a vymačkaných
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL pepře, čerstvě umletého
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 16 - 18 lasagnových plátů, uvařených
- marinara omáčka , cca 2 hrnky
Instructions
- Lasagnové pláty uvaříme do měkka podle návodu.
- Ve středně velké míse smícháme ricottu, 250 g mozzarelly, sůl, pepř, česnek a vymačkaný špenát. Dobře promícháme.
- Směs rovnoměrně rozložíme na lasagnové pláty a ty stočíme do rolky.
- Na dno zapékací mísy dáme cca 1 hrnek marinara omáčky a na ni vyskládáme lasagnové rolky. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 175° C na cca 30 minut.
- Po 30 minutách sundále alobal nebo poklici, posypeme zbylou mozzarellou a dáme zapéct na dalších cca 10 minut.
Niky says
Zdravím, lasagnové rolky jsem odzkoušela a nezkalamaly. Omáčku marinara jsem si připravila hezky dopředu a všichni jsme si doma pošmákli. Děkuji za (jako vždy) úžasný recept 🙂
Jarka says
Super, moc děkuji Niky!
Pavla says
Dobrý den, chystám se tento recept připravit příteli k narozeninám, ale chci se zeptat, myslíte, že by se dala ricotta nahradit něčím jiným? Já sýry tohoto typu zrovna moc nevyhledávám, tak mám obavu, aby mi to recept nezkazilo. 🙂 Nebo kdybych ji případně vynechala a naplnila rolky jen špenátem? Ten oba máme moc rádi a mozzarela nahoře také nevadí. Děkuji moc za radu a za skvělý recept. Pavlína
Jarka says
Milá Pavlo, nenadá mě nic, čím ji nahradit. 🙁 Pokud tyto sýry nemusíte, spíš doporučím nedělat. 🙁 Mějte se krásně!
Niky says
Já jsem nedávno dělala cannelloni (těstovinové trubičky, nikoli lasagne), které jsem plnila bešamelovou omáčkou a špenátem + navrch zasypala sýrem a bylo to moc dobré 🙂 Tak se možná dá obejít ta ricotta 😉 Nicméně, její chuť je nezaměnitelná 🙂