Bez nadsázky můžu říct, že špagety jsou nejoblíbenějším jídlem mých dětí. Nemusí to být ani naše boloňské špagety, špagety s masovými kuřecími kuličkami, ale prostě špagety. Ne vždycky se mně ale chce něco nového vymýšlet nebo zdlouhavě vyvařovat, a tak sáhnu k osvědčené jednoduché omáčce. Omáčce marinara. Udělá stejnou službu a přitom je za 30 minut je hotová a zbytky můžu zamrazit nebo využít v jiném receptu.
Omáčka marinara je italská omáčka, která vznikla v Neapoli a standardně se dělá z rajčat, česneku, cibule a bylinek. Tak jako s každým jídlem, má spoustu variací — někde se přidává kapary, jinde olivy, jiné koření nebo třeba víno. (zdroj wiki)
Pro mě je každopádně omáčka marinara takové potěšení. To jídlo, co potěší chuťové buňky a zahřeje mysl. Ve spojení se špagetami totální comfort food. Pokud vás ale zajímá v jaké další dobrotě ji můžete použít, vraťte se příští týden. Garantuji vám, že zklamání se konat nebude. Krásný víkend!
jednoduchá omáčka marinara
Ingredients
- 1/4 hrnku (60 ml) panenského olivového oleje
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, utřené
- 2 konzervy (á 400 g) rajčat v konzervě
- 150 - 170 g rajčatového protlaku
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 PL sušené bazalky
- 1 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 hrnku (120 ml) bílého vína
- 2 - 3 ČL cukru, podle chuti (nemusí být)
Instructions
- Ve středně velkém hlubším hrnci zpěníme na oleje cibuli a za občasného míchání smažíme do změknutí, cca 10 minut, přidáme česnek a smažíme další minutu.
- Přidáme všechny zbylé suroviny kromě cukru a vaříme na středním stupni cca 30 minut.
- Dochutíme cukrem a případně ještě dosolíme a opepříme.
- Tyčovým mixerem rozmixujeme skoro dohladka.
Tom says
Omáčka dobrá, ale já jsem jí vařil 15 minut a to mi připadá až moc. Jinak je velici dobrá
jarka says
Děkuji!