Hovězí Stroganov nebylo zrovna na vrcholu mého pomyslného žebříčku, ale když se tak povedlo, byl by hřích ho s vámi nesdílet. Na internetu je spousta receptů, a tak jsem hledala ten, který by mohl vyhovovat nám. Když jsem ho našla, zkoušela jsem ho, upravovala, a výsledek vám právě teď představuji.
Hovězí Stroganov (nebo Stroganoff) se někdy nazývá i minutkový guláš, protože se maso nemusí dlouho dusit, ale uvnitř může zůstat i růžové. Není to případ tohoto receptu, protože já jsem maso alespoň hodinu dusila, aby pořádně změklo. A taky se krásně promíchaly chutě. Hovězí Stroganov pochází z ruské kuchyně a někde jsem četla, že Stroganov je pro Rusa to samé, jako Spaghetti Carbonara pro Itala. Prostě klasika. Základ ruské kuchyně. Nejčastěji se podává s opečenými bramborami nebo hranolkami, nám ale nejvíc chutná s rýží nebo bramborovou kaší.
hovězí Stroganov
Ingredients
- 1 PL (15 ml) oleje
- 1 PL (15 g) másla
- 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- necelých 500 g čerstvých žampiónů, nakrájené na plátky
- 500 - 600 g hovězího steakového masa, nakrájeného na slabé plátky
- 1/2 ČL soli
- 1/4 čerstvě mletého černého pepře
- ½ - 3/4 hrnku (120 - 180 ml) hovězího vývaru
- 1 - 2 bobkové listy
- 1 ČL hrubozrnné hořčice
- 250 g kysané smetany
- čerstvě nasekaná petržel
Instructions
- Na pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme cibuli a houby a na středním stupni vaříme cca 10 minut dokud houby nezměknou. Vyndáme a dáme stranou.
- Do pánve přidáme steakové maso a rychle osmažíme při vysoké teplotě, cca 5 minut.
- Přidáme vývar, hořčici, bobkový list, sůl a pepř, přikryjeme a vaříme za občasného míchání na středním stupni cca 1 hodinu dokud maso nezměkne.
- Přidáme houby a cibuli zpátky na pánev, promícháme a vaříme cca 5 minut.
- Vmícháme kysanou cibuli a petrželku a sundáme z plotny.
- Podáváme s bramborovou kaší, bramborami, rýží nebo jen s chlebem
Kateřina says
Dobrý den,
ráda zkouším váše recepty a vždy jsou minimálně na 1* a chtěla bych zkusit i tento stroganov a ráda bych se zeptala zda můžu místo hovězího masa použít kuřecí 🙂
Děkuji
K.