Sezóna jahod je skoro za dveřmi a tak je čas, se na ni pořádně připravit. Obvykle nepodléhám nátlaku obchodů a nenakupuji ovoce, které není ještě v sezóně, ale s malými dětmi a hlavně milovnicemi jahod, jsem několikrát už neodolala. Většinou zmizí dřív, než je stihnu někde použít, ale když byl minulou neděli Den matek, pár jsem si jich dala stranou a vykouzlila z nich jahodový koláč. Byl pro ten den jak udělaný.
Asi k němu není moc co dodávat, fotky mluví za vše. Místo jahod můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, výborně by se hodil rybíz, borůvky, ale třeba i rebarbora. Pokud nemáte standardně podmáslí v lednici a nechcete kupovat celou krabici jen kvůli 120 ml, udělejte si vlastní. Do 120 ml mléka přidejte 1 lžičku citrónové šťáy nebo octa, promíchejte a nechte pár minut odstát. Každopádně podmáslí dodá koláči úžasnou chuť a s jahodami tvoří dokonalý pár.
Připravte se tedy na sezónu, pořádné jaro a léto je už za dveřmi.
jahodový koláč z podmáslí
Ingredients
- 200 g polohrubé mouky
- 3/4 ČL prášek do pečiva
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 90 g másla, změklého
- 150 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry (á 20 g)
- 1 vejce
- 120 ml podmáslí
- cca 300 - 500 g jahod, rozpůlených
Instructions
- Troubu předehřejeme 175°C a kulatou formu vel. cca 20 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl, dobře promícháme a odloožíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce, prošleháme a přidáme podmáslí.
- Potom suché potraviny opatrně vmícháme do mokrých, dobře, ale opatrně promícháme a těsto vlijeme do připravené formy.
- Do těsta zatlačíme jahody, množství podle chuti.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, potom přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších cca 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není po vytažení suchá.
Pepa K. says
Ahoj Jarko,
proč se koláč při pečení přikrývá pečícím papírem?
Jinak je výborný, jen jsem snížil množství cukru a příště ho dám ještě méně, asi tak polovinu. Připadají mi všechny vaše zákusky strašně sladké,ale chápu, že je to otázka individuální chuti.
Jarka says
Pepo, já ho přikrývala až po 20 minutách, začal mně nahoře hnědnout a za dalších 20 minut by byl už hodně. Takže jen preventivně. S cukrem souhlasím, asi jsou sladší, ale on má nejenom tu oslazující funkci, ale výslednému koláči, cookies, apod. dodává tu vláčnost. Obvykle, tedy spíš nikdy, nesním víc jak jeden malý kousek, takže to pro mě není tak velký „problém.“ Jinak moc děkuji a mějte se krásně!