Na své cestě do práce se občas často zastavím ve své oblíbené kavárně pro oblíbené latté. Obvykle s nějakou příchutí. Sice si ho můžu udělat v kanceláři o několik minut později, ale prostředí kavárny miluju a s nadšením vždycky sleduju, jak se moje káva připravuje. A protože to mají dobře vymyšleno, často skončím s něčím dobrým v druhé ruce. Obvykle s muffinem. Když vstávám brzy, přihlásí se můj žaludek v devět o druhou snídani, nebo svačinu a já si neumím pomoct. Nevyčítám si to, beru jako inspiraci. Protože pak vzniknou třeba tyto úžasné čokoládové muffiny. Vláčné, chuťově vyvážené, a obrovské. Prostě takové, jako byste si je dávali v kavárně. Jsou nadupané čokoládou a já si je dám bez výčitek. Často to totiž bývá jediné sladké, které si za den dopřeju. Kolikrát si ale říkám, že bych si měla aspoň jeden čas od čas zabalit s sebou a ušetřit. Ale pak bych zase přišla o inspiraci. A ta se vždycky hodí.
Jaké jsou vaše oblíbené muffiny?
čokoládové muffiny jako z kavárny

Ingredients
- 2 3/4 hrnku (390 g) hladké mouky
- 2 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1/3 hrnku (75 g) másla, změklého
- 2 PL (60 ml) rostlinného oleje
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku (175 ml) mléka
- 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany
- 200 g čokoládových lupínků, nasekané čokolády, apod.
Instructions
- Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukrem, olejem a vajíčky do pěny, přidáme vanilkový extrakt, dobře prošleháme.
- Snížíme na nízkou rychlost a přidáme smetanu a mléko.
- Ručně, tedy vařečkou nebo stěrkou, vmícháme opatrně suché suroviny do mokrých, přidáme čokoládové lupínky (cca hrst necháme stranou), důkladně, ale lehce, opatrně promícháme až se všechny suroviny spojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme několik čokoládových lupínků.
- Pečeme po dobu 5 - 6 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 10 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Vypadají nádherně. Muffinům s čokoládovými kousky neodolám, ale ještě raději mám Margot muffinky, kam navíc přidávám extra kokos a pár lžic rumu. Mňam.
Tak muffiny sem vyzkoušela a jsou PERFEKTNÍ!!!!!! Trochu byl problém dostat tolik těsta do formy a nasledně košíčky od muffinu odlepit. Aspoň mám konečně důvod koupit silikonové formičky
Doufám, že mi na večer do práce nějaké muffiny zbydou. Přítel má tendenci ujídat (sníst) všechno dobré co uvařím nebo upeču, když spím 
Moc děkuji, Petro! Mějte se krásně!
Moc dobré,díky za další skvělý recept.
Děkuji, Jitko!
Jsou naprosto dokonalé. Akorát sladké, vláčné a nadýchané. Konečně jako opravdové muffiny.

Děkuji Vám za další bezkonkurenční recept!
Super, moc děkuji, Lucie!
Dokonalé muffiny!!! A že už jsem vyzkoušela druhů….opravdu výborné, všichni se oblizovali a chválili ? Děkuji za skvělý recept ?
Dobry den, Jarko,
V receptu mate uvedene 2PL (60ml) oleje. Na moji odmerce je 1PL (15ml) coz by neodpovidalo 60ml. Kolik oleje ma byt v receptu – 60ml nebo 2PL?
Moc dekuji, Jana
Dobrý den. tento recept patří k našim nejoblíbenějším ? ráda bych toto těsto použila na korpus pro dort, myslíte že by to šlo? Nejsem si jistá ale teplotou při pečení, poradíte? Děkuji.JN