Na své cestě do práce se občas často zastavím ve své oblíbené kavárně pro oblíbené latté. Obvykle s nějakou příchutí. Sice si ho můžu udělat v kanceláři o několik minut později, ale prostředí kavárny miluju a s nadšením vždycky sleduju, jak se moje káva připravuje. A protože to mají dobře vymyšleno, často skončím s něčím dobrým v druhé ruce. Obvykle s muffinem. Když vstávám brzy, přihlásí se můj žaludek v devět o druhou snídani, nebo svačinu a já si neumím pomoct. Nevyčítám si to, beru jako inspiraci. Protože pak vzniknou třeba tyto úžasné čokoládové muffiny. Vláčné, chuťově vyvážené, a obrovské. Prostě takové, jako byste si je dávali v kavárně. Jsou nadupané čokoládou a já si je dám bez výčitek. Často to totiž bývá jediné sladké, které si za den dopřeju. Kolikrát si ale říkám, že bych si měla aspoň jeden čas od čas zabalit s sebou a ušetřit. Ale pak bych zase přišla o inspiraci. A ta se vždycky hodí.
Jaké jsou vaše oblíbené muffiny?
čokoládové muffiny jako z kavárny
Ingredients
- 2 3/4 hrnku (390 g) hladké mouky
- 2 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1/3 hrnku (75 g) másla, změklého
- 2 PL (60 ml) rostlinného oleje
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku (175 ml) mléka
- 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany
- 200 g čokoládových lupínků, nasekané čokolády, apod.
Instructions
- Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukrem, olejem a vajíčky do pěny, přidáme vanilkový extrakt, dobře prošleháme.
- Snížíme na nízkou rychlost a přidáme smetanu a mléko.
- Ručně, tedy vařečkou nebo stěrkou, vmícháme opatrně suché suroviny do mokrých, přidáme čokoládové lupínky (cca hrst necháme stranou), důkladně, ale lehce, opatrně promícháme až se všechny suroviny spojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme několik čokoládových lupínků.
- Pečeme po dobu 5 - 6 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 10 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Lenka @ Tasty Therapy says
Vypadají nádherně. Muffinům s čokoládovými kousky neodolám, ale ještě raději mám Margot muffinky, kam navíc přidávám extra kokos a pár lžic rumu. Mňam.
Petra says
Tak muffiny sem vyzkoušela a jsou PERFEKTNÍ!!!!!! Trochu byl problém dostat tolik těsta do formy a nasledně košíčky od muffinu odlepit. Aspoň mám konečně důvod koupit silikonové formičky 😀 Doufám, že mi na večer do práce nějaké muffiny zbydou. Přítel má tendenci ujídat (sníst) všechno dobré co uvařím nebo upeču, když spím 😀
Jarka says
Moc děkuji, Petro! Mějte se krásně!
jitka says
Moc dobré,díky za další skvělý recept.
Jarka says
Děkuji, Jitko!
Lucie says
Jsou naprosto dokonalé. Akorát sladké, vláčné a nadýchané. Konečně jako opravdové muffiny. 🙂
Děkuji Vám za další bezkonkurenční recept! 🙂
Jarka says
Super, moc děkuji, Lucie!
Barbora says
Dokonalé muffiny!!! A že už jsem vyzkoušela druhů….opravdu výborné, všichni se oblizovali a chválili ? Děkuji za skvělý recept ?
čokoládové muffiny jako z kavárny says
Dobry den, Jarko,
V receptu mate uvedene 2PL (60ml) oleje. Na moji odmerce je 1PL (15ml) coz by neodpovidalo 60ml. Kolik oleje ma byt v receptu – 60ml nebo 2PL?
Moc dekuji, Jana
Dort says
Dobrý den. tento recept patří k našim nejoblíbenějším ? ráda bych toto těsto použila na korpus pro dort, myslíte že by to šlo? Nejsem si jistá ale teplotou při pečení, poradíte? Děkuji.JN