Tento recept mám pro vás připravený už pěknou chvíli, ale teprve až teď se hodí. Venku tak typicky aprílově, klasický přechod mezi zimnou a jarem a přesně takové je i toto jídlo. Na jednu stranu může být tzv. comfort food, tedy uklidňujícím jídlem, které uspokojí vaše chuťové buňky i mysl a které vyhledáváme hlavně v zimě, abychom se zahřáli. (Protože kdo se nezahřejete rajčatovou omáčkou s roztaveným sýrem???) Na druhou stranu ale i jarním, docela lehkým jídlem, zvlášť když ho budete podávat se zeleninovým salátem.
Příprava je — jako obvykle — jednoduchá. Uděláte kuličky, které dozlatova osmažíte, mezitím si připravíte omáčku a pak už jen necháte zapéct se sýrem v troubě. Pokud doma nemáte mlýnek na maso a nemůžete si tedy kuřecí prsa namlít, nasekejte je nadrobno. Ale dejte si s tím skutečně práci, aby se maso dobře propojilo s ostatními surovinami. Omáčku můžete dochutit i podle sebe, nebojte se přidat i něco ostřejšího (já kvůli dětem vynechávám), přidat pepř, ubrat cukr a podobně. Nám nejvíc kuličky chutnali se špagetami, ale dokážu si je představit i jen tak – třeba s ciabattou nebo bagetou. Je to zkrátka univerzální jídlo, které se dá jíst na několik způsobů.
kuřecí kuličky v rajčatové omáčce
Ingredients
na omáčku:
- 2 konzervy rajčat (á 400 g)
- 1 PL (15 g) másla
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 1½ PL rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, utřeného
- sůl a pepř, podle chuti
- 1/3 hrnku (80 ml) smetany
- 1 ČL sušeného oregána
- 1 ČL sušené bazalky
- 2 ČL cukru (podle chuti)
na kuličky:
- ½ hrnku strouhanky
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 PL sušené petržele
- 1 PL sušené bazalky
- ½ hrnku strouhaného parmezánu
- 3/4 ČL soli
- ¼ ČL čerstvě mletého černého pepře
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 1 vejce
- 650 g kuřecích prsou, umletých nebo nasekaných nadrobno
na dokončení:
- 100 g mozzarella, nastrouhané
- 2 PL strouhaného parmezánu
- 2-3 PL nasekané čerstvé bazalky
Instructions
omáčka:
- Rajčata rozmixujeme v mixeru dohladka.
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a smažíme cca 3 minuty, dokud nezačne měknout. Přidáme protlak, česnek a promícháme, cca 30 sekund. Vmícháme rajčatové pyré, snížíme teplotu na nižší stupeň a vaříme cca 10 minut dokud omáčka lehce nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a kořením, příp. osladíme. Sundáme z plotny a vmícháme smetanu. Odložíme stranou.
kuličky:
- Ve větší míse smícháme strouhanku, cibuli, petržel, bazalku, parmezán, sůl, pepř, česnek a vejce. Promícháme vidličkou a přidáme kuře, dobře a důkladně promícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Z masové směsi tvarujeme kuličky velikosti cca 2 cm v průměru.
- Kuličky smažíme na troše oleje z obou stran, dozlatova.
- Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C.
- Hotové usmažené kuličky vložíme do rajčatové omáčky, promícháme, posypeme mozzarellou a parmezánem. Pečeme v troubě cca 15 minut.
- Vyndáme z trouby, ozdobíme nasekanou bazalkou a podáváme s oblíbenými těstovinami.
Napsat komentář